Dev şirket Tesla, 2022’nin dördüncü çeyreğinin Wall Secret gelir tahminlerini geçti. Analistler Yaho Finance verilerine göre, Tesla’nın yaklaşık 24,2 milyar dolar kazanmasını bekliyorlardı. Dünya devi Tesla,  seneyi geçen yılın aynı dördüncü çeyreğine göre %37 artış ve bir önceki çeyreğe göre %13 artışla 24,3 milyar dolar gelirle kapattı.

tesla tahminleri geride birakarak 243 milyar dolar gelir bildirdi 1

Dev elektrikli araç üreticisinin bankada sahip olduğu gelir üçüncü çeyrekte 3.3 milyar dolardan düşük iken dördüncü çeyrek sonunda 1,4 milyar dolarlık serbest nakit akışına ulaştı. 

Tesla, araçlarında indirim yaptıktan ve fiyatlarında düşüşe gittikten sonra yatırımcılar brüt kar marjları arayışı içindeydi.Tesla genel olarak çeyreği %16 faaliyet kârı ile kapattı ve otomotiv brüt kâr marjı %25,9 ile son beş çeyreğin en düşük rakamı oldu.

Özel sermaye şirketi Patriarch Organization’ın CEO’su Eric Schiffer, TechCrunch’a Ocak ayındaki fiyat indirimlerine atıfta bulunarak, “Görünüm hala talepte bir miktar daralma olduğunu gösteren ilk çeyrekteki son hareketlere bağlı olacak” dedi.Schiffer, 2023’ün ilk çeyreğinde marjların daha kötü görünebileceğini söylüyor. Tesla şirket yönetimi daha çok işletme marjlarına odaklandı ancak aynı zamanda dev şirket kısa vadeli otomotiv marjlarının fiyatlardaki düşüşten ve genel enflasyonist ortamdan etkileneceğini de kabul etti.

Çarşamba günü yapılan kazanç görüşmesi sırasında, Tesla’nın finans müdürü Zachary Kirkhorn “İşin diğer alanları ve özellikle de araç işinden daha hızlı büyüyen enerji işi daha önemli hale geldikçe, burada ağırlıklı olarak kaldıracı çalıştırmaya ve genel giderlerimizin verimliliğini artırmaya odaklanıyoruz” açıklamasında bulundu. 

Fiyatlar düşer düşmez Tesla’ya talep daha arttı

Şirketin fiyatları düşürmesinin ardından ocak ayının Tesla tarihindeki en güçlü talebi gördüğünü söyleyerek endişelerini dile getiren CEO Elon Musk  “Aslında talep üretimi aşıyor” şeklinde bir açıklama yaptı. 

Bu ayın başlarında dördüncü çeyrekte 405.278 araç teslimatı bildirerek rekor teslimatlar bildiren dev otomobil üretici, yine de üst üste üçüncü çeyrek için Wall Street tahminlerini kaçırdı. Yine aynı şekilde, 2022’de 1,3 milyon araç teslimatı da otomobil üreticisi için bir rekordu ancak bu sayı Tesla’nın yıllık %50 büyüme ve 1,4 milyon teslimata ulaşma konusundaki rehberliğine uyum sağlamıyor. 

Çarşamba günü gerçekleşen  kazanç çağrısı sırasında Musk, Tesla’nın, “2021’in başlarında yönlendirmeye başladığımız %50 YBBO hedefiyle uyumlu olarak” üretimi olabildiğince hızlı büyütme ve 2023’te 1,8 milyon arabaya ulaşma potansiyeline sahip olduğunu söyledi.Bu  da bu yıl 2 milyon arabaya ulaşmak demek ancak Musk, piyasa belirsizliği göz önüne alındığında temkinli davranıyor.

Dünya devi şirket Tesla, ortalama satış fiyatlarının “uzun yıllardır genellikle düşüş eğiliminde olduğunu” ve Tesla’nın yılda birkaç milyon araba satan bir şirket haline gelebilmek için “satın alınabilirliğe” öncelik vermeyi hedeflediğini kabul etti.

“Bir Tesla arabası satın almak isteyen çok sayıda insan bunu karşılayamıyor. Dolayısıyla bu fiyat değişiklikleri ortalama tüketici için gerçekten bir fark yaratıyor.” diyen  Musk, “Fiyat gerçekten önemli,” diyerek hedefi desteklediğini belirtti. 

tesla tahminleri geride birakarak 243 milyar dolar gelir bildirdi

Tesla, çeşitli değişiklikler yapacağını belirtti

Musk açıklamalarına, bu yıl Berlin ve Austin’deki yeni gigafactorylerde üretim artışında kendini gösterecek fabrika verimlilikleri, tedarik zincirinin daha iyi kontrolü ve hatta tasarım değişiklikleri gibi maliyet kontrol önlemleri üzerinde çalıştığını belirtti.

Ayrıca Musk, Tesla’nın bu haftanın başlarında, bir pil hücresi tesisi ve bir yarı kamyon fabrikası inşa etmek için Nevada gigafactorysine 3,6 milyar dolar daha yatırım yapmayı planladığını bildirdi.Şirketin aynı zamanda Panasonic gibi üçüncü taraf pil hücresi üreticilerine de güveneceğini bildiren Musk, pil hücreleri açısından, şirketin uzun vadeli hedefinin “dahili olarak üretilen 1000 gigawatt saatten fazla pil elde etmek” olduğunu da dile getirdi.

Kirkhorn, “İleriye dönük ürünlerimizin fiyat noktalarının ne olacağını düşünürken, satın alınabilirliği artırmak için bu teşvikleri de kullanmak istiyoruz” diyerek ABD’de üretilen ve ABD’den veya serbest ticaret anlaşması ülkelerinden sağlanan pil bileşenlerine sahip araçlar için EV vergi teşviklerinin de Tesla’nın fiyatlarını düşürmesine yardımcı olabileceğini dile getirdi.

Araçların maliyetlerini düşürmek gereklidir ve yaklaşan bir durgunluk ve diğer otomobil üreticilerinin artan rekabetiyle karşı karşıya olduğu için otomobil üreticisi Tesla için de bir zorunluluk olacaktır.

Tesla, aynı zamanda “özerklik, elektrifikasyon ve enerji çözümlerine” odaklanmaya devam ettiğini bildirdi.Dev şirketin enerji depolama kolu, 2022’yi şimdiye kadarki “en yüksek düzeyde” dağıtımla tamamladı. Enerji depolama dağıtımları, 2021’in 4. çeyreğine göre %152 artarak 2,5 GWh’ye yükseldi ve 2022’de toplam 6,5 GWh dağıtım oldu. Tesla, depolama ürünlerine olan talebin “tedarik kabiliyetini aştığını” söyledi bundan dolayı Tesla, talebi karşılamak için Lathrop, California’daki 40 GWh Megapack fabrikasında üretimi artırdığını söyledi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir