Elektrikli otomobil üreticisi Tesla, eski çalışanlarının toplu işten çıkarılmasıyla tehdit ediliyor.

Tesla’dan otomobil fiyatlarına büyük zam

Elektrikli otomobil sektörünün en büyük isimlerinden biri olan Tesla, geçtiğimiz yıl yakaladığı başarının da etkisiyle dünyanın en büyük otomobil üreticisi konumuna geldi. Devam eden bu başarıya rağmen, şirket son zamanlarda istenmeyen haberlerle gündeme geldi. İlerleyen günlerde şirketi zor günler bekliyor…

Tesla toplu işten çıkarmalar için dava açtı

Son zamanlarda Tesla ile çalışanları arasındaki gerilim tırmandı. Öyle ki, dünyanın en zengin ismi olan şirketin CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz haftalarda harcama kesintilerinin sinyallerini veriyordu. Toplu işten çıkarma sessizce gerçekleşmiş gibi görünüyor.

Geçtiğimiz birkaç hafta içinde Musk, şirketin üst düzey yöneticilerine ekonomi hakkındaki düşüncelerini ifade eden bir e-posta gönderdi. Ünlü iş adamı, küresel ekonomiye bakışını “süper kötü bir duygu” olarak nitelendirmesine rağmen, gönderdiği bir e-postada, çalışanların %10’unun işten çıkarılacağının mesajını verdi.

Reuters’in bildirdiğine göre, Tesla, Nevada’daki Gigafactory’deki iki eski çalışanı tarafından toplu işten çıkarmalar nedeniyle dava edildi. Tesla, iki eski çalışanının iddialarına göre 500’den fazla çalışanını yasal süreci ihlal ederek işten çıkardı.

Federal yasalara göre şirketler, işten çıkarma kararlarından en az 60 gün önce çalışanlarını bilgilendirmelidir. İki eski çalışana göre Tesla bu dönemi tanımadı. Davayı açan aktivistlerden John Lynch, 10 Haziran’da ani bir kararla görevden alındı.

Öte yandan Tesla’nın kafasındaki tek sorun bununla da sınırlı değil. Geçmişte şirket, teknik arızalar nedeniyle araçlarını defalarca geri çağırmıştı. Dava, ABD Ulaştırma Bakanı Pete Buttig başkanlığındaki bir kurum olan Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi tarafından araştırılıyor.

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz günde SpaceX, çalışanlarını Elon Musk’ı eleştirdikleri için işten çıkarmıştı. İlerleyen zamanlarda SpaceX çalışanları da bir toplu dava açabilir. Bu durum uzun süre gündemde kalacak gibi görünüyor. Öte yandan Elon Musk’ın Twitter’ı satın alma süreci de tamamlandı. Hatırlarsanız daha öncesinde Twitter çalışanları Musk’la çalışmayı istemediklerini belirtmişti. Musk’ın Twitter çalışanları hakkındaki planı ise henüz bilinmiyor. Ancak son dönemlerde Musk’ın tutumları epey eleştiriliyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir