Tesla, eski mühendislerinden Alexander Yatskov’u Project Dojo adlı önemli bir teknoloji şirketinden veri çaldığı için dava ediyor.

Tesla Model Y’nin yeni bir versiyonu için kolları sıvadı

Tesla, Bloomberg raporuna göre, eski mühendisi Alexander Yatskov’a, şirketin Project Dojo adlı süper bilgisayar teknolojisi hakkında “gizli ve çok gizli” bilgileri çaldığı için dava açtı. Şikayetin bir vakasında Tesla, Yatskov’u bilgileri kişisel cihazlarına indirmekle ve iade etmeyi reddetmekle suçluyor.

Tesla’nın iş tecrübesi ve becerileri hakkında özgeçmişinde yalan söylediğini iddia eden Yatskov, Ocak ayında elektrikli araç üreticisi için termik mühendisi olarak çalışmaya başladı ve Dojo’nun soğutma sistemlerinin tasarımına yardımcı oldu. Dojo, temel olarak Tesla’nın kendi kendini süren arabalarında yapay zeka yazılımını eğitmek için kullanılan büyük miktarda veriyi işleyen, Tesla’nın sinir ağı eğitim bilgisayarıdır. Şikayete göre Yatskov, Dojo’nun soğutulmasıyla ilgili bilgilere ve projeyle ilgili diğer hassas bilgilere erişebildi.

Tesla, çalışanlarını Dojo projesi için bir gizlilik sözleşmesi imzalamaya zorluyor

Tesla, tüm mühendislerin Dojo’nun gizli bilgilerini ifşa etmesini veya elinde tutmasını önlemek için bir gizlilik anlaşması imzaladıklarını söyledi. Tesla, Yatskov’un “Tesla’nın ekipman ve iş hesaplarından sildiği, kişisel ekipmanından eriştiği ve Dojo projesiyle ilgili gizli ayrıntıları içeren Tesla belgelerini kişisel bir bilgisayarda oluşturduğu” gizli bilgilerini ihlal ettiğinden şüphelenildiğini söyledi. Şirket ayrıca, Yatskov’un kişisel e-posta adresinden kurumsal e-posta adresine Tesla hakkında gizli bilgiler içeren e-postalar gönderdiğini tespit ettiğini iddia ediyor.

Şikayete göre Tesla, Yatskov’un şirket kendisiyle durum hakkında yüzleştiğinde kişisel cihazlarında hassas bilgileri sakladığını kabul ettiğini iddia ediyor. Elektrikli otomobil üreticisi, Jackow’u 6 Nisan 2022’den itibaren idari izne çıkardı ve Tesla’dan çalınan bilgileri alabilmesi için cihazlarını getirmesini istedi. Yatskov’un Tesla’ya aleyhindeki kanıtları gizlemek için “sahte” bir dizüstü bilgisayar sağladığı iddia edildi. Bu iddia edilen besleme, söz konusu bilgilerin hiçbirini içermiyor ve Yatskov’un “yalnızca teklif mektupları gibi Tesla’dan gelen rahatsız edici olmayan bilgilere erişimi olduğu” izlenimini veriyor.

Yatskov 2 Mayıs’ta istifa etmişti. Şirket yaşanan bu son olayların ardından, Yatskov’a tazminat ve emsal niteliğinde tazminat davası açıyor ve Yatskov’un gizli bilgileri iade etmesini emreden bir mahkeme emri istiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir