Birçok kişi iPhone ve Android cihazları fabrika ayarları ile sıfırlamak ile ilgili sorular soruyor. Akıllı cep telefonlarda yaşanan bir takım sorunlar için fabrika ayarları ile sıfırlama işlemini yapmak zaman zaman hayat kurtarıcı olabiliyor. Özellikle bir türlü çözemediğiniz sorunlar için cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlamak çözüm olabilir. Android ve iOS akıllı cep telefonları fabrika ayarlarına sıfırlama işlemleri farklı yöntemler ile yapılıyor. Bu işlemi yapmadan önce ilk olarak kişisel bilgilerinizi, fotoğraflarınızı ya da rehberinizi yedeklemek verilerinizi kurtarmak için doğru bir adım olacaktır. 

Android telefonlarda fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi

– Bunun için ilk olarak cihazınızın Ayarlar menüsüne girin,

– Sistem, Gelişmiş, Sıfırlama Seçenekleri’ne dokunun,

– Tüm verileri sil seçeneğini seçin. Ardından da Telefonu sıfırla seçeneğine dokunun,

 Depolama alanındaki tüm verileri silmek için Her şeyi sil seçeneğine dokunun,

 Sıfırlama işlemi tamamlandıktan sonra telefon yeniden başlayacak. Kurulumu yaparak işlemi tamamlayabilirsiniz.

iPhone(iOS) telefon fabrika ayarları sıfırlama işlemi

– Ayarlar’a girin.

– Gelen ekrandan Genel’e girin.

– Sayfanın en aşağısına inerek Sıfırla seçeneğine dokunun.

– Tüm İçerikleri ve Ayarları Sil seçeneğine dokunun.

– Şimdi sil seçeneğine dokunun. Parola koruması varsa parolanızı girin.

24 1 2

Telefonu fabrika ayarlarına döndürmek zararlı mı?

Cep telefonlarına format atmak isteyen kullanıcıların akıllarına gelen ilk soru budur. Cep telefonunuzu fabrika ayarlarına döndürmek, cihazınızı aldığınız ilk günden itibaren yaptığınız tüm değişiklikleri sıfırlamak anlamına gelir. Yani akıllı cihazınızın çalışmasını sağlayan tüm yazılımlara dokunulmadan bu işlem yapılıyor. Bu nedenle bu sorunun cevabı kesinlikle zararlı değildir şeklinde cevaplanıyor. Hatta bir kaç ayda bir yapmak cihazınıza iyi dahi gelecektir. 

Akıllı cep telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlamadan önce ilk olarak fotoğraflarınızı, videolarınızı, kişisel bilgilerinizi, rehberinizi ya da daha sonra eklenen uygulamalar gibi birçok veriyi yedeklemeniz öneriliyor. Çünkü yapacağınız bu işlem sizi telefonunuzu aldığınız ilk güne götürür. Yedeklemelerinizi dilerseniz SD kart, bilgisayar ya da buluta yapabilirsiniz. 

Hangi nedenlerle telefonu fabrika ayarlarına döndürmemiz gerekir?

– Yazılımsal bir arızayı gidermek için,

– Virüslü dosyaları veya kaldırılması zor olan uygulamaları silmek için,

– Cihazı ilk günkü ayarlara geri getirmek için,

– Depolama alanını temizlemek için,

– Kişisel bilgilerinizi silmek için,

Akıllı cep telefonlarda meydana gelen herhangi bir sorunu çözmek için ilk günkü ayarlara döndürme işlemi yapmanıza aslında gerek yoktur. Fakat yukarıda saydığımız durumlardan birini yaşıyorsanız, bu sorunu çözmek için cihazınızı fabrika ayarlarına döndürmek çözücü olabilir. Cihazı fabrika ayarlarına sıfırlamak tamamen güvenli bir yöntemdir. İnternetten indirdiğimiz herhangi bir dosyadan telefona virüs bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Virüs bulaşma durumu karşısında dosyalarınız zarar gördüğü gibi aynı zamanda cep telefonunuzda zarar görebilir. Bu durum karşısında indirdiğiniz dosyayı silmek çözüm olmayabilir. Bu sebeple cihazı fabrika ayarlarına döndürmek daha doğru bir çözüm olacak. Bunun yanı sıra aynı zamanda yazılımsal sorunlar da kullanıcıyı rahatsız edecek durumlardan biridir. Çünkü neden kaynaklandığını anlamak neredeyse imkansızdır. Bu durum karşısında ilk tercihiniz yetkili servise başvurmak olmalıdır. Fakat bir kaç hafta beklemek yerine cihazınızı fabrika ayarlarına sıfırlayarak sorunu çözmeyi deneyebilirsiniz. 

Fabrika ayarlarına dönmek gerçekten de tüm verileri siliyor mu?

Yukarıda saydığımız maddelerden birinde kişisel bilgilerinizi silmek için fabrika ayarlarına dönme işlemini yapmak olacak. Örneğin, cep telefonunuzu farklı birine vermek istediğinizde ya da satacağınız zamanlarda fabrika ayarlarına dönme işlemi yapmak mantıklı bir hareket olacaktır.Bu işlem için iOS cihazlarda güvenlik sağlanırken Android için ta güvenlik saplandığını söylemek pek de mümkün değildir. Telefonunuza virüs bulaşmışsa ya da depolama alanınızı temizlemek istiyorsanız bunun için de fabrika ayarlarını sıfırlama işlemi yapabilirsiniz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir