Akıllı telefonlar kutudan çıktığı anda çok iyi performans sergilese de performans kaybı yaşanabiliyor. İşte performans kaybına neden olabilecek 6 etken…

Akıllı telefonlar çok iyi donanım ve özelliklerle çıksa da zaman içerisinde yaşanan performans sorunları kullanıcıların en çok şikayet ettiği durumların başında geliyor. Yavaşlamalar ve performans sorunları bazen yazılımsal ve kullanıcı tercihlerinden kaynaklanabilir. Bu nedenle eğer sorun yaşamaya başladıysanız 6 kritere göz atarak sorunların ana sebebini bulabilirsiniz.

Telefonunuz Yavaşladıysa Bu 6 Detaya Dikkat!
Telefonunuz Yavaşladıysa Bu 6 Detaya Dikkat!

İşte Telefonu Yavaşlatacak 6 Etken

Bu etkenlerin her biri telefonda çeşitli performans sorunların yol açabilir. Bu nedenle sorunları yaşamamak adına telefonlarınızı kullanırken bu detaylara dikkat etmeniz önerilir.

Uygulamalar

Telefonlarda boş bir hafıza ve depolama alanı her zaman bırakılmalıdır. Böylece ihtiyaç duyulduğunda telefon için yeterli RAM ve depolama alanı sunulabilir. Çok fazla uygulama ve oyun kullanmak ise telefonlar için sorunların başlamasına neden olabilir. Bu uygulama ve oyunların arka planda çalışması, sistem kaynaklarını tüketmesi ve sürekli bildirim gibi ek gereksinimler telefonda ciddi bir yük oluşmasına neden olur. Bu nedenle ihtiyaç duyulmayan uygulamaların kullanılmaması önerilmektedir. Bunun için telefonunuzdaki uygulama ve pil kullanım detaylarına bakarak durumu kontrol edebilirsiniz.

Önbellek

Telefondaki her bir uygulama ve oyun, önbellekte bir yer tutar. Uygulamanın açılması sırasında ihtiyaç duyulacak ek bilgiler telefonun önbelleğinde depolanıyor. Önbellek temizleme ise çoğu modelde başarılı şekilde yapılamaz. Bu nedenle telefonda iyi bir performans elde etmek için önbellek dosyalarının temizlenmesi önerilir. Uygulamalar için tek tek kontrol yaparak da önbellek ve ek dosyaları sisteminizden temizleyebilirsiniz.

RAM

Telefonlarda performans söz konusu olduğunda ilk dikkat edilmesi gereken detay RAM’dir. Telefonun anlık olarak çalıştırdığı uygulamalar, oyunlar bu bellek üzerinden yürütülür. Bu nedenle telefonunuzda eğer  yeterli miktarda RAM yoksa ne olursa olsun iyi bir performans alınması söz konusu değildir.  Bunun için herhangi bir yükseltme seçeneği olmadığı gibi telefon almadan önce bu detaya dikkat edilmelidir. RAM kontrolü yaparak telefonunuzun kapasitesini görebilir ve telefon kullanımlarınızda da buna göre hareket edebilirsiniz.

Hareketli Duvar Kağıtları

Animasyonlar ve hareketli duvar kağıtları pek çok kullanıcı için sevilen bir özellik olabilir. Ancak bu durum artık telefonlarda ciddi bir yük oluşturulmasına neden oluyor. Yüksek grafik performansı sunacak bir telefona hareketli bir duvar kağıdı, sürekli arka planda bu görüntünün oluşturulmasına ve kaynak tüketmesine neden olur. Bu nedenle düz bir renk ya da fotoğraf seçmeniz performansta ciddi fark yaratır.

Güncelleme

Telefonlar için kararlılık, performans ve güvenlik güncellemeleri yapılır. Bu güncellemeler çoğu kişi tarafından es geçilse de telefonların güncellenmesi önerilmektedir. Böylece performansta yazılımsal tüm problemleri ortadan kaldırabilirsiniz.  Bu konudaki en büyük yanılgı güncelleme ile telefonların performanslarında düşüş yaşandığının düşünülmesidir. Güncelleme yapmaktan kaçınmamalı ve güncellemeleri telefonunuzda kurmalısınız.

Arka Plan Uygulamaları

Telefonda kurulan uygulamalar, kurulum aşamasında çeşitli izinler için yetki alır. Bu yetkilere kimse dikkat etmezken bu yetkiler arasında arka planda çalışma gibi pek çok detay yer alır. Çok nadir kullandığınız bir uygulamanın arka planda sürekli kullanılması, cihazın performansını ciddi ölçüde kısıtlar. Ayrıca pil ömrü de beklenenden daha az süre içerisinde tükenir.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir