Ekran başında çok uzun süre kalanlar için göz sağlığı ciddi risk altına alınmaktadır. İşte teknolojiye karşı teknoloji ile alabileceğiniz önlemler ve göz sağlığınızı koruyabileceğiniz yollar…

Tasarımcılar, yazılımcılar, oyuncular ya da bilgisayarı iş amaçlı kullanan kişiler, ekran başında çok uzun süre kalabilir. Bu durum ilk olarak göz sağlığını olumsuz etkilemektedir. Sürekli mavi ışığa maruz kalmak, gözleri normale göre daha uzun süreli açık tutmak (Göz kırpmamak) kısa sürede çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Dijital göz yorgunluğuna kadar ulaşabilecek bu hastalıklara üstelik sırt ve baş ağrısı gibi pek çok problem eşlik edebilir.

Göz Sağlığı Nasıl Korunur?

Göz sağlığının korunması ve daha verimli çalışılabilmesi adına ekran karşısında bazı detaylara dikkat edilmelidir. Bu yöntemler çoğu kişi tarafından es geçilse de sağlık problemleri yaşanmaya başlanmasıyla kişiler bu durumun ne kadar önemli olduğunu fark edecektir.

Teknolojiye Karşı Göz Sağlığı Nasıl Korunur?
Teknolojiye Karşı Göz Sağlığı Nasıl Korunur?

Molalar ve Hareketler

Teknolojiyi kullanan kişilerin sağlıklı bir rutini takip etmesini sağlayacak pek çok araç ve uygulama vardır. Bu uygulamaları cihazlarınıza kurarak 20 dakikada bir küçük esneme hareketleri ve ekrandan başka alanlara bakmak 2-3 dakika dahi olsa sağlığı olumlu yönde etkilemektedir.

Göz Egzersizleri

Göz egzersizleri gözün sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Bu egzersizler özellikle ekran başında yapılarak ekranların gözlerdeki olumsuz etkisi hafifletebilir. Bunun için bulunduğunuz alanda yakın, orta ve uzak 3 nokta belirleyerek bu sabit noktalarda gözünüzü gezdirmelisiniz. Böylece göz için gerekli hareket odaklarını ve takibi kolaylaştırabilirsiniz.

Monitörün Parlaklığı ve Renk Sıcaklığı

Dijital göz yorgunluğuna karşı kullanılan cihazların özellikleri etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Her cihazda parlaklığın ayarlanmasını sağlayacak seçenekler vardır. Parlaklığı olabildiğince az tutmak, göz sağlığı için önemlidir. Ayrıca gece koruması ve mavi ışık koruması gibi çeşitli teknolojilerin yer aldığı bilgisayar dünyasında göz sağlığınız için bu özellikleri de etkin hale getirmelisiniz.

Oda Aydınlatması

Monitör ışığı kadar ortam aydınlatmasının da önemi yüksektir. Camın yanındaki bir monitörde cam nedeniyle parlaklık oluşabilir. Bu gözlerin daha fazla zorlanmasına neden olabilir. Aynı zamanda doğal ışık ile aydınlatılması gereken ortam, göz sağlığı için daha idealdir. Ancak hiçbir aydınlatmanın direk ekran ve kişiye yansımaması gerekir.

Gözlerini Nemlendirme

Göz sağlığı için en önemli detay gözleri kırpmaktır. Göz kırpılmasıyla birlikte gözler istenen nemlikte kalabilmektedir. Ancak sürekli ekrana bakmak, odak noktasını değiştirdiği gibi kişilerin gözlerini kırpmasını da engeller. Çok uzun süreli açık kalan gözlerde göz nemlendirilmediğinden dolayı göz kuruluğu ve buna bağlı göz sağlık sorunları yaşanır. Doktor kontrolünde göz kuruluğuna karşı göz damlaları ile gözünüzün nemli kalmasını sağlayabilirsiniz.

Ekran Mesafesi

Dikkat edilmesi gereken son detay ise ekran mesafesidir. Ekranın yüz bölgesinden en az 40 santimetre daha uzakta tutulması gerekir. Çok yüksekte, alçakta ya da yakında bir ekran kullanımı sağlığı olumsuz etkiler.

Eğer baş ağrısı, bulanık görme ve göz rahatsızlığı, sırt ağrısı gibi yaygın semptomlar yaşıyorsanız göz sağlığınızı korumak için önerileri dikkate alarak bir uzmana danışarak tıbbi destek alabilirsiniz. Rasgele bir ilaç, damla kullanımı uygun olmayacağı gibi mutlaka bir tıbbi hekime başvurulmalıdır.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir