Taşıt alım-satımlarında, satıcı ve alıcıyı koruma altına alan  ‘Taşıt Takas’ sistemine artık e-Devlet üzerinden ulaşılabilecek. 

Takasbank, Borsa İstanbul’da gerçekleşen tüm alım satım, menkul değer ve takasın gerçekleşmesinden sorumlu bir kurumdur. Takasbank, Türkiye Noterler Birliği ve Ticaret Bakanlığı ortak çalışmasıyla birlikte taşıt takas sistemi e-Devlete entegre edildi. Taşıt takas sisteminin e-Devlete entegre edilmesi üzerine Borsa İstanbul’da gong töreni düzenlendi. Gong töreni tüm dünyada borsa piyasasının açılış ve kapanışında borsada bulunan gong adı verilen zilin çalınmasına verilen isimdir. Bir şirket ilk defa borsaya açılıyorsa gong onun için çalınır. Bu yüzden taşıt takas sisteminin e-Devlet’e entegre edilmesi Borsa İstanbul’da gong çaldırdı. 

Taşıt takas sistemi ilk olarak Takasbank tarafından 3 Şubat 2020’de hizmet vermeye başladı. Araç mülkiyetinin ve eş zamanlı el değiştirmesi sırasında meydana çıkabilecek sorunların önüne geçilmesi amaçlandı. Takasbank Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar Sungurlu’nun yaptığı açıklamaya göre, sistemin kullanılmaya başlandığı 2020 yılından bugüne kadar, 6 bin 604 işlemde toplam 2 milyar 554 milyon liralık alım-satım işlemine olanak sağladığı öğrenildi. 

Taşıt Takas Sistemi süreci

Taşıt takas sistemi e-Devlet entegrasyonuyla daha kolay bir hal aldı. Sistemde, taşıt mülkiyet hakkının ve alım-satım bedelinin karşılığı olan nakit aynı anda el değiştiriyor. Satıcı ve alıcı bir aracın karşılıklı olarak alınıp satılmasında ortak noktada buluşur ve uzlaşırsa, satıcı taşıt takas sürecini başlatıyor. Satıcı, satış için tüm gerekli gerekli bilgileri sisteme girerek güvenli bir şekilde dijital kayıt oluşturuyor. Bu kayıt sayesinde sistem, noter tarafından onaylı kişiye özel bir referans numarası oluşturuyor. Referans numarası hem satıcıya hem de alıcıya gönderiliyor. Alıcı, taşıt takas sistemine erişim sağlayabilmek için ve satın alma işlemini oynayabilmek için gönderilen referans numarasını kullanıyor. 

Taşıt Takas Sistemi e-Devlet entegrasyonu tamamlandı
Taşıt Takas Sistemi e-Devlet entegrasyonu tamamlandı

Taşıt takas sisteminin e-Devlet’e entegre edilmesi satıcı ve alıcılar için güvenilir bir adres oldu. Ayrıca sistemin e-Devlet üzerinden kullanılmaya başlanması, taşıt takas sürecinin hızlı ve kolay bir hale getirmesi bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir