2021 yılında yaşanmış olan bir veri ihmali gerekçesi ile mahkemede savunma veren operatör şirketi T-Mobile, 500 milyon dolar ödemeyi kabul etti. Günümüzde yaşanan en büyük problemlerden birisi verilerin sızdırılması oluyor. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayında ise benzer bir durum yaşanmış ve T-Mobile şirketi çok sayıda kullanıcıya ait olan bilgilerin çalındığı bir hack olayına karışmıştı. T-Mobile’a yapılan bu saldırıda milyonlarca abonenin bilgileri çalışmış olup, hacker forumlarında satılmaya çalışılmıştı. Yaşanan bu büyük güvenlik açığı sonrasında T-Mobile aleyhine dava açılmış ve şirket bu dava sürecini uzatmamak için anlaşma yoluna gitmeye karar vermişe benziyor.

T-Mobile, 500 milyon dolar ödeyecek

97

2021 yılının Ağustos ayında gerçekleşen bu olay hakkında açıklama yapan T-Mobile, 47.8 milyon ve bazı kaynaklara göre ise 100 milyon kullanıcısının bilgilerini çaldırmıştı. Bu verilerin büyük bir bölümü ise daha önceki yıllardan kalma veya aracılar üzerinden başvuruda bulunanlara ait olduğu iddia edilmişti. Mahkemede yapılan anlaşmaya göre verilerin çalınmasından 76.6 milyon ABD’li vatandaş etkilendi. Müşterilerinin verilerini gerekli ve güvenli şekilde korumamakla uygunsuz veri güvenliği uygulamalarına sahip olmakla suçlanmış olan T-Mobile, bu iddiaları reddetmiş ancak anlaşma yoluna gitmiş durumda. Şirket bu anlaşmanın suçlu olduklarını kabul etmiş şekilde algılanmaması gerektiğini belirtiyor.

Yapılan anlaşma ile beraber T-Mobile’ın ödeyeceği 500 milyon dolarlık ücretin 350 milyon doları, veri ihlalinden zaar gören kişilerin zararları karşılanması için kullanılmak üzere fonlara aktarılacak. Diğer yandan avukat ücretleri de buradan karşılanacak. Geri kalan para ise şirketin bu yıl yapacağı güvenlik harcamalarına ek olarak yeni güvenlik önlemleri için kullanılacak. Diğer yandan ne kadar bölge savcısından böyle bir teklif gelmiş olsa da, T-Mobile’ın kabul etmesi yeterli olmayacak ve yargıcın teklifi kabul etmesi beklenecek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir