Birçok kişinin bilgisayarına göz atarken gördüğü ve ne olduğunu bilmediği svchost.exe nedir, svchost.exe kötü amaçlı mıdır? Sizler için Svchost.exe hakkındaki soruları yanıtladık.

EXE dosyası nasıl açılır?

Birçok Windows kullanıcısının bilgisayarlarına göz atarken karşılaştığı svchost.exe nedir? Zararlı mı? Bu, kullanıcıları meraklandıran bir sorudur. Görev yöneticisine baktığınızda svchost.exe dosyasını göreceksiniz, bu uygulamanın bir Truva virüsü yani Truva atı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak aslında svchost.exe bir virüs değildir. Windows bilgisayarınızda aslında birden fazla host.exe eklentisi var. svchost.exe dosyası bunlardan biridir.

svchost.exe nedir?

Bu, Windows’un içindeki çeşitli hizmetlerle etkileşim kurmasını sağlayan bir bileşendir. Görev yöneticisi ile scvhost.exe’den (servis sunucusu veya Svchost) çıkmak istediğinizde bunu yapamazsınız, hatta birçok Windows uygulamasını görev yöneticisinden kapatamazsınız. Devre dışı bırakırsanız, Windows düzgün çalışmayacaktır. Bu size olursa, bilgisayarınızı yeniden başlatmanız iyi bir fikirdir.

svchost.exe nedir sorusuna geçelim. Microsoft, svchost.exe’yi şu şekilde tanımlar: Dinamik bir bağlantı kitaplığından çalışan genel bir ana bilgisayar işlemidir.

svchost.exe ne işe yarar?

Windows bilgisayarınızda birden fazla işlem hizmeti mevcuttur. svchost.exe, DLL dosyalarını bilgisayarınıza yükler.

DLL Dosyaları: Birden fazla simge içeren bir sistemdir. DLL’ler ile aynı anda birden fazla uygulama kullanmak mümkündür. Yani svchost.exe dosyasının çok önemli bir görevi vardır. Bazen svchost.exe dosyası bilgisayarınıza virüs yükleyebilir. Bilgisayarınıza virüs bulaşmışsa, virüsleri kontrol ettirmek iyi bir fikirdir.

svchost.exe kötü amaçlı mı?

Görev yöneticinizde birden fazla gördüğünüz Svchost.exe dosyası Windows’un kendisine aittir. Bu nedenlerle, svchost.exe dosyaları Truva atı veya virüs değildir.

Bu dosyaları silmeye çalıştığınızda genellikle bir hata ile karşılaşırsınız. Yukarıda bahsettiğimiz gibi eğer dosyalarınız biterse ve mavi ekran veya bilgisayar çökmesi gibi sorunlarla karşılaşırsanız, yeniden başlatmanız yeterlidir. Yeniden başlattığınızda, bu dosyaların tekrar çalıştığını göreceksiniz.

svchost.exe silinirse ne olur?

Windows işletim sistemine ait svchost dosyasını silmeye çalıştığınızda buna izin vermeyecektir. Ancak, scvhost dosyasını bir şekilde sildikten sonra bilgisayarınız çökecektir. Böyle bir sorunla karşılaşırsanız bilgisayarınızı yeniden başlatın ve sorun devam ederse biçimlendirmeyi deneyebilirsiniz.

Sizler için bu yazımızda svchost.exe hakkında sorularınızı yanıtladık. Merak ettiğiniz başka bir konu varsa yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir