Vehbi Koç tarafından 1968 yılında kurulan Tofaş için kritik kararlar alındı. Dünyanın dördüncü en büyük otomotiv grubu haline gelen Stellantis 2021 yılında kuruluşunun ardından Türk otomotiv sanayiinde uzun süredir beklenen değişim Tofaş’ın bir zamanlar FCA bünyesindeki Fiat, Alfa Romeo ve Jeep markalarının satış ve satış sonrası faaliyetlerini sürdürmesi ile sonuçlamıştı. Şimdi ise Tofaş Stellantis’in PSA kanadındaki markaların da Türkiye temsilciliğini üstlendi bununla birlikte Tofaş’ı Stellantis’in Türkiye’deki tek distribütörü haline geldi.

Konu ile Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) tarafından yapılan açıklamada,

“Stellantis Grubu ile Şirketimiz arasındaki ticari faaliyetlerin koşullarına ve Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş.’nin (“Stellantis Otomotiv”) paylarının devralınmasına ilişkin ana ilkelerin belirlenmesine yönelik bir Çerçeve Sözleşme imzalanmıştır” denildi.

KAP’da yapılan  açıklamada Hollanda merkezli şirketin  %100 pay sahibi olduğu  Stellantis Otomotiv paylarının hepsini, şirketin Türkiye’deki tüm faaliyetlerinin Tofaş tarafından devralınması ve iki grup arasındaki ortaklık ilişkilerinin değerlendirilmesi amacıyla imzalanan sözleşmenin detayları da yer aldı. Tofaş tarafından şirket için yapılacak detaylı incelemeden sonra Stellantis Otomotivi tatmin edici sonuçların çıkmasının ardından taraflara arasında bir pay devir sözleşmesi imzalanacak.

Devir teslim sonrası şirket ödemeleri gerçekleşecek

İmzalanan devir sözleşmesinden sonra devir bedeli, SPK’nın ilişkili taraf işlemlerine yönelik düzenlemeleri kapsamında hazırlanacak bağımsız değerleme raporuyla karar verilecek değer ile tutarlı olması koşuluyla, olağan net nakit ve işletme sermayesi düzenlemelerine bağlı kalınarak kapanışta nakden ödenecek şekilde 400 milyon euro ve kapanışı takip eden ilk sekiz mali senenin her birinde şirketin  faaliyetlerinden elde edilen ve değerlemeye esas beklentileri yansıtan sözleşmedeki referans miktarları aşan nakit akışlarının %7,5’i oranında şarta bağlı performans ödemesi olarak belirlendi. Alımların ise Tofaş’ın mevcut kaynakları ile finanse edileceği tahmin ediliyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir