CGNAT’ın hayatımıza dahil olmasıyla önem kazanan Statik IP kullanılmalı mı? Aklınızdaki tüm soruları bu yazımızda cevaplayacağız!

Varsayılan ağ geçidi kullanılamıyor hatası nasıl çözülür?

Hayatımızın bir parçası haline gelen internet, doğası gereği bizi birden fazla kavramla karıştırmaktadır. Bunlara MAC adresleri, IP adresleri, protokoller ve daha fazlası dahildir. Şimdi bu kavramlardan birine tekrar bakalım. Statik IP’nin ne olduğundan bahsetmeden önce, IP adresinin ne olduğuna kısaca bir göz atalım.

IP adresi nedir?

İnternet Protokolü (IP) adresi, İnternet’e bağlı cihazlar tarafından bir ağ üzerinde veri alışverişi yapmak için kullanılan bir adrestir.

İnternete bağlanan her cihaza bir İnternet servis sağlayıcısı (örn. TurkNet) tarafından bir IP adresi atanır ve diğer İnternet cihazları bu cihazlara verilen IP adreslerini kullanarak erişebilir. IP adreslerine sahip iki farklı cihaz aynı ağ üzerinde olmasa bile routerlar aracılığıyla birbirleriyle haberleşebilirler.

Statik IP nedir?

Statik IP, her seferinde farklı bir IP almaması için internete bağlanan bir bilgisayara atanan sabit bir IP adresidir. Bu adres, her biri 3 haneli (en fazla 255) olabilen 4 bölümden oluşmakta ve bir internet servis sağlayıcı tarafından sağlanmaktadır.

Bir İnternet Protokolü (IP) adresi, İnternet’e bağlanan bir cihaz için benzersiz bir tanımlayıcı görevi görür. Tıpkı insanların telefon numaralarını WhatsApp üzerinden arama yapmak ve birbirleriyle iletişim kurmak için kullanmaları gibi, bilgisayarlar da İnternet üzerinde birbirlerini bulmak ve iletişim kurmak için IP adreslerini kullanır. Ayrıca IP adresi, barındırma sağlayıcısı ve coğrafi konum verileri gibi bilgileri de sağlayabilir.

Örneğin, bir kullanıcı İndir.com’u ziyaret etmek isterse, bilgisayar dizin görevi gören bir Etki Alanı Adı Sistemi (DNS) arar. DNS sunucuları, bir ağ protokolü kullanarak bir sitenin alan adını istenen IP adresine eşler. Bu sayede uzun süre IP adresini girmek zorunda kalmadan sadece alan adı ile istenilen sayfaya ulaşabiliyoruz. Diğer bir deyişle, DNS sunucuları 4 parçalı IP adresleri girmemizi engelleyerek bir dizin görevi görür.

Statik IP sahibi olmak için internet sağlayıcınıza başvurmanız ve ek hizmet satın almanız gerekmektedir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir