Statik IP adresleri, normal IP adresleri gibi standart bir hizmet değildir. Bunun nedeni, yaygın olarak kullanılan IPv4’ün IP adresi sayısını sınırlandırmasıdır. Bu nedenle statik IP adresleri, kullandığınız İnternet Servis Sağlayıcılar (İSS’ler) tarafından ücret karşılığında sağlanmaktadır.

Varsayılan ağ geçidi kullanılamıyor hatası nasıl çözülür?

Başka bir deyişle, kişisel veya ticari bir nedenden dolayı statik bir IP adresine ihtiyacınız varsa, operatörünüzün müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek veya doğrudan web sitesi üzerinden talep ederek statik bir IP adresleme hizmeti alabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra, statik IP kullanmaya başlamak için tek yapmanız gereken modemi yeniden başlatmak.

Kullanılabilir statik IP adreslerinin sayısı, IPv4 standardı tarafından çok sınırlıdır. Bu, statik bir IP adresi gerektirmenin genellikle pahalı olduğu anlamına gelir. IPv6, bu sorunu önlemek için en iyi çözümdür. IPv6, IP adreslerini 32 bitten 128 bite (16 bayt) genişletir ve mevcut IP adreslerinin sayısını artırarak statik IP adreslerinin alınmasını ve kullanılmasını daha kolay ve ucuz hale getirir. Bugün İnternet trafiğinin çoğu hala IPv4 kullanıyor, ancak IPv6 geçildikten sonra bu durum değişecek. Örneğin, TurkNet artık Türkiye’deki bireysel kullanıcılar için isterlerse IPv6 tanımlayabilmektedir.

IPv6, maksimum 340 benzersiz IP adresine izin verir. Bu nedenle, 340’a 36 sıfır daha ayarlamanız gerekir. Toplam IP adresi sayısının bu uzantısı, İnternet’in gelecekte önemli ölçüde büyümesini sağlayacak ve IP adresi eksikliğini ortadan kaldıracaktır.

Statik IP adreslerinin avantajları ve dezavantajları

Statik bir IP adresinin avantajları şunlardır:

  • E-posta, FTP ve web sunucuları için değişmeyen adres.
  • IP tabanlı ses yazılımı, VPN’ler ve oyun sunucuları (bilgisayarınıza yüklediğiniz çevrimiçi oyunlar gibi) için kalıcı adres.
  • Daha sağlıklı bağlantı: IP adresi değiştirilemediği için bir hata oluşsa bile, paketler daha sonra değiştirilebilmektedir.
  • Dosya sunucularının dosyaları daha hızlı yüklemesine ve indirmesine izin verir.
  • Statik bir IP adresi, herhangi bir konum belirleme hizmetinin bir cihazın konumuna erişmesini kolaylaştırır. Statik IP adresleri, bilgisayarlara uzaktan erişmeyi kolaylaştırır.
  • Statik IP adresi etkinleştirilmiş bir cihaz, değişiklik istekleri göndermek için bir cihaza ihtiyaç duymaz.
  • Statik IP adresleri, ağ yöneticilerinin uzak sunucuları kontrol etmesine de izin verir.
  • Yöneticilerin İnternet trafiğini yönetmesi ve bir IP adresi aracılığıyla kullanıcılara erişim sağlaması daha kolaydır.

Statik bir IP adresinin dezavantajları şunlardır;

  • IP adreslerinin sayısını sınırlayın (özellikle IPv4 iseler). Bir cihaza veya siteye atanan statik IP adresi, cihaz devre dışı ve kullanımda olmasa bile meşgul olduğu için tekrar kullanılamaz.
  • IP adresi sabit olduğundan ve kolayca değiştirilemediğinden, statik bir IP adresi bilgisayar korsanlarına veya gözetim saldırılarına karşı daha savunmasızdır.
  • Statik bir IP’yi manuel olarak ayarlamak biraz beceri gerektirebilir.
  • Statik IP’ye sahip cihazların kontrolü daha kolaydır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir