Elon Musk’ın CEO’su olduğu SpaceX bugün Starlink abonelerine sürpriz bir e-posta gönderdi. Şirket, müşterilerinden kablosuz ağlar konusunda yardım istedi ve Kongre üyelerinden Dish Network’e karşı bir dilekçe yazmalarını istedi.

SpaceX Starlink projesi için yeni uydular atıldı

Elon Musk, geçtiğimiz aylarda Starlink uydusuna bağlanmak için kullanılan uydunun sürekli hareket halinde olması gerektiğini ancak yasal onay olmaması nedeniyle bunun mümkün olmadığı yönünde bir açıklama yapmıştı. Buna karşılık, Dish Network adlı ABD merkezli bir şirket, Mobile Starlink’in yetkisiz kullanımının şirketin uydu ve televizyon hizmetlerinde sorunlara yol açacağını duyurarak Mask’e yanıt verdi.

Dish Network, Federal İletişim Komisyonu’na (FCC) bu konuda bir mektup gönderdi. Mektup, FCC’nin SpaceX’in mobil Starlink kullanımının yasa dışı olduğunu duyurması gerektiğini belirtiyor. Bu durumun ardından, iki şirket arasında 12GHz bandı olarak bilinen radyo frekans aralığı da dahil olmak üzere bir dizi konuda bir savaş çıktı.

SpaceX’e göre, ABD’li müşteriler Starlink’i kullanamayabilir

İki şirket arasındaki bu gerilimlerin temel nedeni yukarıda da bahsedildiği gibi 12GHz frekansıyla ilgili. Her iki şirket de kullanıcılara aynı frekansta hizmet veriyor ve 12GHz bandını kullanan tek şirket olmak istiyorlar. Bu nedenle Dish Network, Komisyon’dan Starlink’in 12GHz frekansını kullanmasını engellemesini istiyor. Dish Network’ün talebi kabul edilirse veya Musk yasal sorunlarla karşı karşıya kalacak ve eğer bu sorunlar çözülmezse Starlink mobile geçemeyecek ve müşterilerine 12GHz frekanslarında hizmet veremeyecek.

Tüm bunların ardından, SpaceX bugün müşterilerinden Federal İletişim Komisyonu ve Temsilciler Meclisi ile iletişime geçmelerini isteyen bir e-posta gönderdi. E-posta’nın başında şu ibareye yer verildi:

Bugün, Starlink’i sizin ve Amerikalı müşterilerimizin büyük çoğunluğu için kullanılamaz hale getirmekle tehdit eden bir lobi kampanyasını sona erdirmek için desteğinizi istiyoruz” 

SpaceX geçtiğimiz hafta FCC’ye bir dosya sunmuştu. Şirketin sunduğu dosyada ABD genelinde “kritik bağlantı hizmetleri” sağlamak için 12GHz bandını “iş gücü frekansları” olarak kullandığını ifadelerine yer veriliyordu. Sadece 5G kullanılırsa müşterilerinin zamanının yüzde 74’ünde hizmet kesintisi ile karşı karşıya kalacağını da iddia eden SpaceX, sunduğu dosyada Starlink’in 12GHz bandını paylaştığı takdirde sunduğu hizmette yaşanan sorunları da kanıtlarıyla sunduğunu açıklamıştı.

Starlink’in kullanıcılara gönderdiği e-posta şu şekilde

starlink uydusu kullanilamaz hale gelebilir

E-postayı özetlemek gerekirse, SpaceX müşterilerini harekete geçmeye teşvik ediyor. SpaceX bir e-postada şu ifadelere yer veriyor:

2016 yılına kadar uzanan ve iddialarının temelini çürüten teknik çalışmalara rağmen, DISH, gerçeği gizleme umuduyla FCC’yi hatalı analizlerle yanıltmaya çalışan ücretli lobicilerle ortaklık yürüttü

Müşterilerin FCC’ye girip e-posta ile gönderebilmesi için e-postanın altına başka bir bağlantı da bırakıldı.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir