Hükümetin eylemler sonucunda interneti kısıtladığı İran’da Elon Musk, ABD’nin İranlılara sunduğu internet hizmetleri yelpazesini genişletmesine izin verdikten sonra Starlink uydusunu devreye aldı.

İran ahlak polisi olarak da bilinen İrşad/Erşad Devriyesi, 22 yaşındaki Masa Amini’yi sarığından saç çıkması nedeniyle tutuklamış ve genç kadın gözaltında ölmüştü. Bu olayın ardından ülke genelinde patlak veren protestolar tüm dünyada norm haline geldi. İran hükümeti protestolar arttıkça internet erişimini kısıtladı.

Rusya Starlink çalışmalarına engel olabilir

WhatsApp gibi platformlara erişim de engellendi. Elon Musk, genişletilmiş iznin ardından ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ABD şirketlerinin normal koşullarda hizmet veremediği ülkelerde Starlink uydularını da devreye aldı.

Bakana Twitter’dan yanıt verdi.

7

Konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Anthony Brinken, Twitter’da konuyla ilgili bir gönderi paylaştı.

“Bugün İran hükümetinin sansürüne karşı koymak, dijital iletişime daha fazla erişim sağlamak ve İranlılara özgür bilgi akışını sağlamak ve geliştirmek için genel bir lisans vermek için harekete geçiyoruz. Starlink’i başlatıyorum”

Starlink nedir?

SpaceX çatısı altında, Elon Musk’ın dünya çapında uydu internet altyapısı sağlamayı amaçlayan uzun soluklu projesi Starlink var. Proje sonunda 12.000 uydudan oluşan binlerce küçük uydudan oluşan bir ağ oluşturulacak. Projenin 2027 yılında tamamlanması planlanıyor.

Starlink, savaş altyapısını bozduktan sonra kısa süre önce Ukrayna’da faaliyete başladı. SpaceX’in sisteminin, kara tarafında çanak anten benzeri alıcılar ve uydu tabanlı altyapı kullanımı sayesinde daha fazla etkinlikte internet erişimi için kullanılması muhtemeldir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir