Starlink’in Ukrayna’ya internet hizmeti vermesinin ardından şirket ile Rusya arasındaki gerilim keskin bir şekilde yükselmeye devam etti. Detaylar haberimizde;

Starlink uydu sayısı 3 bini aştı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın patlak vermesinden sonra, çoğu Batılı teknoloji ve yazılım şirketi Rusya’ya hizmet vermeyi bıraktı. Ayrıca Starlink gibi bazı şirketler de açıktan Ukraynalılara yardım etmeye başladı. Elon Musk’ın sahibi olduğu Starlink, savaşın ilk günlerinden beri Ukrayna’ya uydu internet sağlıyor. Hatta 15.000 Starlink cihazı, insani yardım olarak Ukrayna’ya ücretsiz olarak gönderildi. Konuyla ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan bir Rus diplomat, Starlink uydularını “askeri hedefler” olarak gördüğünü söyledi. Askeri casus olmakla suçlanan Elon Musk, tepkiler karşısında sessiz kaldı.

Rusya görünüşe göre Starlink’i tehdit ediyor

Bir Rus diplomata göre, Ukraynalılara internet hizmeti sağlanması konusunda Rusya ile uzun süredir gerginlik yaşayan Starlink, resmi olarak tehdit ediliyor. Ruslar daha önce de buna benzer açıklamalar yapmıştı. Ancak bu kez Starlink uydularının Rusya için “meşru askeri hedefler” olduğu ortaya çıktı.

“Ukrayna’daki olaylar sırasında ortaya çıkan, uzay teknolojisinin zararsız kullanımının ötesine geçen son derece tehlikeli bir eğilime dikkat çekmek istiyoruz. Görünüşe göre ortaklarımız bu tür eylemlerin aslında askeri çatışmalara dolaylı katılım olduğunu bilmiyorlar. Yarı sivil altyapı intikam için meşru bir hedef haline geliyor.”

-Rus diplomat Konstantin Vorontsov

Starlink geri dönmezse Rusya, Starlink uydularını düşürmeyi planlamaya başlayabilir. Savaşın kötü yönetimi nedeniyle sosyal medyada alay konusu olan Rusya’nın ana önceliklerinden biri, Ukrayna’nın dünya ile olan iletişim ağını tamamen kesmek.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir