Bu içerik “SSD bellek neden hızlı çalışır ?” sorusunu cevaplar ve SSD bellekler ve hard diskler arasındaki farklara değinir.

SSD bellek neden hızlı çalışır ?

SSD’yi tanımlamaya ve anlamaya SSD’yi tanıyarak geçelim. SSD Sold State Disk disk kelimelerinin baş harflerinden türetilmiştir ve Katıl Hal Sürücüsü olarak Türkçeye çevrilmiştir.Ve son dönemlerde bilgisayarlarda hard diskler yerine okuma ve yazma hızlarından ötürü SSD bellekler tercih edilmektedir.Çağımızın en önemli niteliklerinden biri olan hız için yeni teknolojiler gelişmeye devam ediyor ve edecektir. Gelişen teknoloji ile  bütün verilen boyutları yüksek derecede artış gösterdi. 1969’da 4 KB RAM ile aya gidebiliyorken günümüzde 8 GB RAM ile Google Chrome uygulamasını ancak kullanabiliyorsunuz. Bütün bu  ihtiyaçlar bellek türlerinin gelişmesine ve hızlanmasına olanak sunuyor.  SSD bellekler hard disklere göre oldukça hızlıdır. Bellek hızınız bilgisayarınızın açılma süresi, oyunların yüklenme süreleri gibi durumlarda test edebilirsiniz. SSD belleğe sahip bir bilgisayar 3 4 saniyede açılabiliyorken hard disklerde 2 3 dakikayı bulabiliyor.

SSD bellekler hard disklere göre daha yeni bir  teknoloji barındırır ve hızlı olmasını sağlayan şey veri  işlemlerinin elektrikler sinyaller ile gerçekleşmesidir. Hard disklerde  metalden yapılmış bir disk üzerinde dolaşan bir okuyucu kafa vardır. Metal disk sürekli dönerken okuyucu kafa hızlı bir şekilde hareket edip veri diske yazma veye diskten okuma işlemlerini yapar. Bu işlem entegre üzerinde çalışan elektriksel sinyallere göre oldukça yavaştır. SSD belleklerin daha hızlı olmasının sebebi budur. Hard disklerdeki okuyucu kafa ve metal disk arasında saç telinden çok çok daha ince bir aralık bulunur. İyi kullanılmayan bir hard disk zamanla oluşan esnemelerden kaynaklı olarak “bad sector ” hatası vermeye başlar. Hard disklerde bulunan metal disk sektörlerden oluşur ve esneme kaynaklı yamulmalardan  ve okuyucu kafa ile disk arasındaki mesafenin çok kısa olmasından dolayı , kafa zamanla diske temas edip çizerek sektörleri bozar. Bu yüzden hard disk bulunduran bilgisayarlar kullanılırken çok hareket ettirilmemeli , eğimli alanlarda ve düz olmayan pozisyonlarda çalıştırılmamalıdır. SSD belleklerde böyle bir durum söz konusu değildir. 

SSD

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir