SpaceX, Mars ve Ay görevlerinde çalışmaya devam ederken, Süper Heavy roket testi sırasında büyük bir patlama meydana geldi.

SpaceX FCC onayını almayı başardı

CEO’su Elon Musk olan SpaceX, uzay araştırmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Son olarak Starship uzay aracının fırlatılması için gerekli izinleri alan şirket, yeni nesil süper ağır roketleri test etmeye devam ediyor. Ancak test sırasında yaşanan patlama Elon Musk’ı üzmüş gibi görünüyor.

SpaceX’in Mars planları ertelenebilir

Teksas’taki SpaceX uzay üssünden canlı yayınlanan NASASpacflight tarafından her saniye
anlık patlamanın görüntüsü yayınlandı. Roketin tabanındaki patlama büyük bir ateş topuna dönüştü. Patlamanın ardından yaklaşık bir saat boyunca bölgede dumanların yükseldiği bildirildi.

Ancak bu patlamaya rağmen roket sağlam görünüyor. Öte yandan Elon Musk, Twitter’da durumu “İyi değil” şeklinde yorumladı. Şirketin CEO’su ayrıca ekibin hasarın boyutunu değerlendirdiğini söyledi. Patlamanın nedeni hasar tespiti ile birlikte araştırılacak.

Patlamanın SpaceX Starship’in işleyişini olumsuz etkileyip etkilemeyeceği henüz belli değil. Bilindiği gibi şirket, Starship uzay aracını, onu Ay ve Mars’a görevlere göndermek için tasarladı. SpaceX, yeni bir Süper Ağır roket yardımıyla Starship’i uzaya fırlatmayı planlıyor.

Daha önce Elon Musk, Starship’in Temmuz ayı sonunda uzaya fırlatılacağını açıklamıştı. Ancak fırlatma rampasındaki bu patlama ile SpaceX’in planları değişebilir. Hasar nedeniyle şirketin açılış lansmanının Ağustos ayına kadar ertelenebileceğini söyledi.

Yaklaşık 120 metre uzunluğundaki uzay aracı, şimdiye kadar yapılmış en güçlü roket. Uzay aracı, 75,6 milyon Newton itme sağlayan 33 Raptor motoruna ev sahipliği yapıyor. Bu, Starship’i NASA’nın SLS roketinden neredeyse iki kat daha güçlü kılıyor.

SpaceX kısa süre önce Federal Havacılık İdaresi (FAA) tarafından yapılan bir çevresel incelemeden geçmişti. Starbase tesisi, şirketin FAA tarafından tanımlanan belirli görevleri yerine getirmiş ve fırlatma lisansı almıştı. Ancak yaşanan son gelişmeler SpaceX’in planlarını suya düşürebilir. Şirketin planlarını gerçekleştirmek için nasıl bir yol izleyeceğini ilerleyen zamanlarda birlikte göreceğiz.

Peki siz SpaceX roketinin fırtlatılması sırasında yaşanan patlama hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıda yer alan yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir