Starlink, Amerika uydu şirketi SpaceX tarafından kurulan bir uydu internet kümesidir. SpaceX, 2024 salı akşamı doğrudan hücreye erişim sağlayan 6 Starlink uydusunu uzaya fırlattı. Dünya’nın her yerine Starlink anteni almasına gerek kalmadan hücresel bağlantısını sunacak.

SpaceX, yapı mühendisi müdürü Jessie Anderson, 2 Ocak’taki web yayınında 6 doğrudan hücre uydusunu test etmek için ilk olarak Amerika Birleşik Devletlerinde kullanılacağını söylemişti. Bu özellik ilk olarak kısa mesaj göndermeyi mümkün kılacak ardından daha fazla uydu fırlatıldıktan sonra veri ve ses kapsama alanı devreye girecek ve bu hizmet loT cihazları için de çalışacaktır.

Starlink, internet hizmetlerinden yararlanabilmek için uydulardan gelen veriyi toplamak için antene ihtiyaç vardı bu anten Starlink uydularından gelen veriyi bir modeme aktarıyordu. Artık gönderilen 6 uydu sayesinde bu antene duyulan ihtiyaç ortadan kaldırılıp cihazları direkt akıllı telefonlara bağlanabilecek şekilde dizayn edildi.

Starlink’in yeni girişimleri önemli olsa da bazı eksikler barındırmaktadır. Elon Musk tarafından yapılan açıklamaya göre Starlink’in akıllı telefonlar için sunacağı hücresel bağlantı diğer hizmet sağlayıcılarından daha yavaş olacak. Ayrıca 4G bağlantının 7 Mbps aktarım hızına sahip olduğunu da söyledi.

Starlink Uyduları Nasıl Çalışıyor?

Starlink Uyduları Nasıl Çalışıyor
Starlink Uyduları Nasıl Çalışıyor

Uydular, uzaydaki baz istasyonları gibi işlev görüyor ve yerleşik ortağa benzer şekilde ağ entegrasyonuna izin veren gelişmiş eNodeB modemine sahiptir. Hizmet 4G LTE cihazıyla çalışacak ve tüm akıllı telefonlara uyumludur. 

ABD Federal İletişim Komisyonu, Starlink’in hücresel bağlantı vermesini sağlayan çalışmalara resmi olarak onay vermiş durumda. Test süreci için Starlink Amerika da T-Mobile ile anlaştı. Kanada, Avustralya ve Japonya da ortaklıklar kurdu. 840 ile yapılacak bazı testlerin başarılı olup olmayacağını göreceğiz. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir