Hemen her teknoloji konulu içerikte adı geçen ve teknolojinin kalbi olarak nitelendirilen Silikon vadisi ve detaylarını bu içeriğimizde ele alacağız. Teknoloji özellikle son yıllarda tarihin en önemli faktörlerinden birisi haline gelmiştir. Bu noktada teknolojinin kalbi olarak nitelendirilen Silikon Vadisi kapsamında geliştirilen birçok hizmetten yararlanabiliyorlar. Kullanıcıların internet ortamında gerçekleştirdikleri her işlemde Silikon Vadisinde bir hizmet kullanılmış olunuyor.

Silikon Vadisi nedir?

silikon vadisi nedir ve nerede

Dünya genelinde yer alan teknolojinin öncü markalarının konumlanmış olduğu Silikon Vadisi, dünyanın en büyük teknoloji şirketlerine ev sahipliği yapıyor. Ayrıca teknoloji ile alakalı onlarca startup şirket de bu bünyede bulunuyor. Silikon Vadisi’nde yer alan en önemli markalar arasında Apple, Facebook ve Google bulunuyor. 355 milyar dolardan fazla değere sahip olan Apple’ın iPhone ve Mac gibi ürünlerinin haricinde yazılımları da üretiliyor. Google ise özellikle çevrimiçi hizmetleri ile ön plana çıkarken, Facebook ise dünyanın en büyük sosyal medya platformu olması ile dikkat çekiyor.

Silikon Vadisi’nin haritada tam olarak bir konumu bulunmuyor. Öyle ki San Francisco Körfez Bölgesi’nin güneyinde yer alan bu bölgenin resmi olmayan adı Silikon Vadisi olarak karşımıza çıkıyor. Silikon Vadisi bir coğrafi konum değil bilgisayarlar ile beraber birçok elektronik cihazın çalışmasını sağlayan silikon transistörlere atıfta da bulunuyor. Bu bölgenin bu seviyelere gelmesinde girişimcilerin fikirleri önemli bir rol oynasa da, bölgenin tarihi ile başarısı ve bakanlık fonları da bu faktörler arasında yer alıyor.

Tarihi ikinci dünya savaşına uzanıyor

Bölge hanesinde yüksek teknoloji barındırırken, tarihi ise ikinci dünya savaşına kadar dayanıyor. Silikon Vadisi, Stanford Üniversitesi ve orada yer alan araştırma topluluğu ile yüksek bir bağlantı içerisinde bulunuyor. Stanford Üniversitesinden mezun olan William Hewlett ve David Packard, 1938 yılında Palo Alto’da yer alan evlerinin garajında hassas bir ses osilatörü geliştiriyor. Daha sonra ise Hewlett-Packard şirketini kuruyor.

Silikon vadisi nerede?

Silikon Vadisi’nin konum detaylarına bakacak olursak 40 kilometre uzunluğunda ve 16 kilometre genişliğinde bir yapıya sahip durumda. San Francisco Körfez Bölgesi’nin güneyinde yer alıyor. Bu bölge Mountain View, Santa Clara ve Palo Alto gibi birden fazla şehri kapsıyor. Bazılarına göre Silikon Vadisi Palo Alto olduğu ifade edilirken, bazılarına göre ise San Jose olduğu ifade ediliyor.

Öne çıkan silikon vadisi şirketleri

  • Alphabet
  • Apple
  • Adobe
  • Microsoft
  • Dropbox
  • Cisco System
  • Wells Fargo
  • Visa
  • Meta
  • Shopify

Listede yer alan dev şirketlerin yanı sıra birçok ismin Silikon Vadisi kapsamında olduğunu belirtelim.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir