Teknoloji hisselerine değer veren Silicon Valley Bank (SVB), dün artan faiz oranları sebebiyle yatırım yaptığı tahvilleri ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin satışında 1.8 milyar dolar kaybettiğini söyledi. Aynı zamanda daha fazla sermaye toplamaya devam ettiğini söyleyen Valley Bank, aynı zamanda daha yüksek getirisi olan ürünlere yatırım yaptığını da belirtti.

Alınan bilgilere göre yatırım fonu General Atlantic, Slicon Valley Bank’i desteklemek için 500 milyon dolar ayırdı. Ancak özellikle geçen hafta Silvergate’in tasfiye planlarını paylaşmasıyla SVB’ye karşı olan endişelerin artmasına neden oldu. Silicon Valley Bank hisse değerlerinde %60’lık bir düşüş yaşadı.

Adsiz tasarim 6

SVB’de hesaplara ulaşım sorunu yaşanıyor

Yaşanan düşüşlerden sonra sermayeleri Silicon Valley Bank’de bulunan şirketlerin kurucuları sermayelerini farklı bir bankaya aktarmak için harekete geçtiklerini fakat bekledikleri sonuca ulaşamadıklarını belirttiler.

Konuya dair açıklama yapan kaynaklardan biri, sermayesini aktarmak için farklı tarayıcı ve uygulamalar kullandığını fakat Silicon Valley Bank’ın sitesinin bazı bölümlerinin erişime açık olmadığını söyledi. Ayrıca aynı kişi müşteri destek telefonlarından birinin de kapalı olduğu olduğu bilgisini paylaştı.

Bir başka kaynak ise hesap erişim kontrollerinin artık sadece görüntülemeye açık olduğunu belirtti. Alınan bilgilere göre kullanıcılar, para çekme ya da havale işlemlerini görse bile bu işlemleri gerçekleştiremiyor. Birçok kullanıcı Twitter’daki paylaşımlarında online bankacılık portalına giriş yapamadığını söylüyor.

Konuya ilişkin olarak bir başka müşteri yerel bir temsilciyi aradığını ve SVB’den müşteri desteği alabildiklerini söyledi. Müşteri, SVB müşteri temsilcisinin sitede oluşan yoğun trafik sebebiyle web sitesinin sağlıklı çalışmadığını söylediğini aktardı.

ABD’de girişim sermayesi (venture) destekli şirketlerinin desteklediği teknoloji şirketlerinin yarısı, Silicon Valley Bank ile çalışıyor. Bu sebeple Silicon Valley Bank’ta yaşanan düşüşlerden Silikon Vadisi’nde yer alan şirketlerden yarısını etkilediğini söyleyebiliriz.

Ackman’den ABD hükümetine davet

Milyarder yatırımcı Bill Ackman, özel yatırırımcıların SVB’yi düşüşten kurtarmak için harekete geçmediği durumda ABD hükümetini Silicon Valley Bank’ i kurtarmaya davet etti. Ayrıca Bill Ackman, SVB’nin batması durumunda bankacılık sektöründe başka bankalar üzerinde etkisi olduğunu ve diğer bankaların da batma ihtimaline neden olacağını iddia ediyor.

Grafik Tasarım bölümünde öğrenci. İmza İnternet Teknolojileri'nde dijital çırak olarak eğitim alıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir