Her gün dokunmadığımız telefonlar biz uyurken bile yanımızdan hiç ayrılmıyor. Bu obezite ve diyabete yol açar! Ayrıntılar haberin detaylarında;

Son yıllarda hızla artan hastalıklara teknoloji neden olabilir. Uzmanlar yıllardır teknik cihazların nasıl doğru kullanılacağına dair tavsiyeler veriyorlar, ancak birçok akıllı telefon kullanıcısı sadece bir cep telefonunun normal olup olmadığına SAR değerine göre karar veriyor. Bir zamanlar klon telefonlarda bahsedilen yüksek SAR seviyeleri, özellikle ülkemizde daha bilinçli insanların katılmasına izin verdi, ancak uzmanlar çeşitli alanlarda defalarca uyarıyorlar.

Telefon kapalıyken radyasyon yayar mı?

Bir araştırmaya göre, başta cep telefonları olmak üzere hemen hemen tüm teknoloji ürünleri, özellikle uyku ve şarj sırasında yüksek düzeyde radyasyon yayar. Öte yandan, yayılan elektromanyetik radyasyon insanlarda obezite ve diyabete yol açabiliyor.

Uyurken yakındaki telefonları şarj etmeyin

Uzmanların araştırmalarına göre, cep telefonları kullanıldığında 2,3 miligauss elektromanyetik radyasyon yayar. Yani telefon şarjı boşken ve aktif olarak kullanıldığında 2,3 miligauss radyasyona maruz kalıyor. Ancak, şarj edilen telefonlar yaklaşık 3.4 miligauss elektromanyetik radyasyon yayar. Cihazdan uzaklaştıkça bu seviyeler değişiyor ancak bu şarj artışının sağlığınız için daha tehlikeli olduğu söyleniyor.

Ayrıca, telefon yalnızca açık bir şekilde yanınızda olduğunuzda elektromanyetik radyasyon yaymaya devam edecektir. 1 miligaus elektromanyetik radyasyon vücuda 5 santimetre mesafeden, 0,5 miligaus vücuda 10 santimetre mesafeden ve 0,3 miligaus vücuda 15 santimetre mesafeden çarpmaktadır.

Telefonunuzu uyurken şarj etmek metabolizmanızı etkiliyor

Uzmanlar, gece yatmadan önce telefonu kapatmanızı ve odadaki tüm elektronik cihazların fişini çekmenizi tavsiye ediyor. Bunu yapamıyorsanız, cep telefonunuzu yatak odasında bırakmayın. Bunun yapılmaması hastalığa yol açabilir. İngiliz bilim adamları, uyurken cep telefonu veya tablet şarj etmenin vücudun melatonin salınımını etkilediğini ve metabolizmada dengesizliğe neden olduğunu açıkladılar. Önemli bir not olarak çalışma, bu durumun obezite ve diyabet gibi hastalıklara neden olabileceğini ekledi.

Uyurken cep telefonunuzu şarj etmek ister misiniz? Bu alışkanlığı kırmayı düşünüyor musunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir