Bulunduğumuz teknoloji çağında çevremizdeki tüm elektronik cihazların radyasyon yaydığını biliyoruz. Ancak bu ürünlerden birisi olan akıllı telefonlar sürekli bir şekilde yanımızda olarak cebimizde, kulağımızda ve her an baş ucumuzda oluyor. Kullanıcıların radyasyon noktasında bazı soruları bulunuyor. Bu sorulardan en çok duyulanı ise telefon kapalıyken radyasyon yayar mı sorusu oluyor. Radyasyon tüm dünyanın bir parçası olurken bu duruma uzun süre ve yüksek dozda maruz kalmak ciddi sorunlara yol açacaktır. Bu radyasyon kaynakları arasındaki e çok zarar veren ürünlerden birisi de akıllı telefonlar oluyor.

Bu kapsamda akıllı telefon üreticilerinin de uyması gereken bazı yasal düzenlemeler bulunuyor. Kritik seviyede radyasyon yayan telefonların üretimine izin verilmiyor. Kritik seviyede olmayan cihazlar ise uzun süreli kullanımlarda sorunlara sebep olabilir. Peki akıllı telefonlar kapalı durumda radyasyon yaymaya devam ederler mi?

Telefon kapalıyken radyasyon yayar mı?

4 1577527873

Cihaz kapalıyken radyasyon yayma veya yaymama durumu modele göre değişkenlik göstermektedir. Kapalı olsa bile yayan cihazlar olduğu gibi birçok modelde kapalıyken salınım gerçekleştirmez. Günümüzdeki akıllı telefonlar ise kapalı durumdayken bile bazı şeyleri arka planda çalıştırmaya devam ediyorlar. Bu noktada konum hizmeti, saat gibi faktörler cihaz kapalıyken çalışmaya devam edebiliyor. Tüm bu işlemler kapsamında cihaz kapalıysa bile radyasyon yayımını sürdürecektir. Ancak bu küçük görevlerin radyasyon miktarı ne derece yüksek dersiniz?

Cihazların kapalı halde yaydıkları radyasyon seviyesi en minumum düzeyde gerçekleşiyor. Bu kapsamda sağlığa endişe ettirecek bir durum söz konusu olmuyor. Bu noktada cihaz kapalıyken istediğiniz gibi telefonunuzu yanınızda taşıyabilirsiniz. Telefonların en çok radyasyon gerçekleştirdiği noktalar ise kablosuz bağlantılar noktasında oluyor. Bu bağlantılar ise en çok bilinenler olarak Wifi ve hücresel olarak karşımıza çıkıyor. Cihazın baz istasyonuyla sağladığı bağlantı da bir hücresel bağlantı oluyor. Cihaz kapalıyken bu bağlantı sağlanmadığı için ise radyasyon salınımı en az düzeyde gerçekleşiyor.

Telefon açıkken ve ekran kapalıyken radyasyon yayar mı?

5 1577527891

Telefonlar kullanımda ve açıkken en fazla salınımı gerçekleştirir. Cihaz ile yapmış olduğunuz mesajlaşmalar ve aramalar direkt bir şekilde kablosuz bağlantıları devreye soktuğu için radyasyon salınımı gerçekleşmiş oluyor. Sinyal gücü daha düşük noktada yaptığınızda ise radyasyon salınımı daha da artar. Çünkü telefon iyi bağlantı kurabilmek için daha fazla güç harcar. Açık cihazların ekranı kapalı durumda ise çok daha düşük seviyelerde radyasyon yayılır. Cihaz ile yapacağınız aramalar ve gelen bildirimler bile radyasyon yayımına sebep olacaktır.  

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir