İşlemci konusunda iddiasını daha da artırmak ve yeni modelleri ile daha üstün performans sunmak isteyen Samsung, önümüzdeki günlerde işlemcileri için özel bir tanıtım gerçekleştirecek.

Qualcomm, MediaTek, Apple ve Samsung arasında işlemci rekabeti oldukça ilgi çekici durumda. Bu markalara son olarak eklenen şirket Google olurken, artık işlemcide de sektör lideri olmak adına oldukça yoğun çalışma gerçekleştiriliyor. Samsung cephesinden gelen yeni haberler ise yeni işlemcilerin yolda olduğunu gösterdi.

Samsung giriş seviyesine özel 5nm yonga setlerini tanıtacak!

Amiral gemisi yonga setleri için piyasada genelde 4nm mimari tercih ediliyor. Orta sınıf segmentte ise 7 nm, 6 nm ve 5 nm yonga setleri daha uygun görülüyor. Yeni paylaşılan ve sektörde oldukça dikkat çeken son rapora göre ise Samsung son teknoloji ile donatılacak 5 nm giriş seviyesi bir yonga seti üzerinde çalışıyor.

Exynos 1080, Samsung’un ilk 5 nm yonga seti ve aynı zamanda bu mimariye sahip ilk ve yeni yonga setlerinden biriydi. Exynos 2100’ün altında konumlandırılan orta sınıf işlemci, bugüne kadar Vivo X60 ve Vivo X70 modellerinde kullanılmıştı. Ancak özellikle 2021 ve 2022’de daha fazla Samsung akıllı telefonda işlemcilere yer verilecek. Ancak bu modele ek olarak şirket, yeni bir yonga seti daha hazırlıyor.

Yeni modelin ismi ne olacak?

Ice Universe’e göre Samsung, Exynos 1080’den daha düşük seviye olacak yeni bir 5 nm çip üzerinde çalışıyor. Giriş seviyesi akıllı telefonları hedefleyecek olan şirket, böylece giriş seviyesindeki akıllı telefonlardaki performansı yükselterek Samsung dışındaki markalara da yeni işlemcilerini satmanın yollarını arayacak. Paylaşılan raporlara göre yeni işlemcinin adı Exynos 1280 olacak.

Böyle bir isimlendirmeye gidilmesi ise biraz kafalarda karışıklık yaratabilir. Zira Exynos 1080’in altında bir performans sergileyecek olsa da isimde yapılacak değişiklik, daha üst bir versiyon olarak algılanabilir.

Exynos 1280 teknik özellikleri neler?

Rapora göre Exynos 1280 modelinde yer alacak teknik özellikler şöyle olacak;

  • 4 ARM Cortex-A78 çekirdeği 
  • 4 ARM Cortex-A55 çekirdeği 
  • 1 Mali G78 MP10 GPU

Yeni işlemcinin güç açısından verimlilik sağlayacak ARM Cortex-A55 ile kombinlenmesi bekleniyor. GPU ise muhtemelen daha düşük bir performans sunacak şekilde geliştirilecek.

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir