Samsung, Salı günü yaptığı açıklamada TSMC ile rekabet yoğunlaştıkça 5 yıl içinde dünyanın en gelişmiş yarı iletkenlerini üretmek istediğini söyledi.

Samsung Odyssey Ark Türkiye’de satışa sunuldu

Yonga üretimi için bir strateji belirleyen şirket, 2025 yılında 2 nanometre proses ve 2027 yılında 1.4 nanometre proses ile çip üretimine başlayacağını söyledi. Nanometre sayısı, çipteki her bir transistörün boyutunu ifade eder. Transistör ne kadar küçükse, tek bir yarı iletken o kadar fazla paketlenebilir. Genel olarak, nanometrelere düşürmek daha güçlü ve daha verimli talaşlar üretebilir.

Samsung 3 nm çip üretimine başladı

Samsung, bu yılın başlarında 3 nanometre çip üretmeye başladı. Güney Kore’de Samsung hisseleri Salı günü neredeyse %4 oranında kapandı. Tüketici elektroniği ve bellek yongaları ile tanınan Güney Koreli şirket, Tayvan’ın TSMC’sini satın almak için yonga üretimini veya sözleşme işini artırmayı planlıyor. TrendForce’a göre Samsung, TSMC’nin %52,9’una kıyasla %17.3’lük pazar payıyla gelir bakımından dünyanın en büyük ikinci şirketi.

TSMC ise bu yıl 3nm çip üretimine başlamayı ve 2025’te 2nm üretimine başlamayı planlıyor. Ancak şirket, 1.4nm çipleri seri üretme planlarını henüz açıklamadı. SK Kim, CNBC’ye verdiği demeçte şunları söyledi;

“SEC (Samsung Electronics), vakfın uzun vadeli yol haritasına ilk kez rehberlik ediyor ve piyasa beklentileri açısından TSMC’den daha agresif olduğunu düşünüyorum.”

Samsung’un planları, küresel bir ekonomik yavaşlama ve yarı iletkenlere olan talebin yavaşladığına dair işaretlerin ortasında geliyor. ABD merkezli Semiconductor Industry Association’a göre, küresel çip endüstrisi satışları Ağustos ayında Temmuz ayına göre %3.4 düştü. Buna rağmen Samsung, 2027 yılına kadar bu yıla kıyasla en yüksek çip için üretim kapasitesinin üç katından fazlasını beklediğini belirterek, gelecekte çok talepkar olduğunu belirtti.

Bunlar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki fabrikaları içerir. Samsung’un Austin, Teksas’ta bir üretim tesisi var ve Taylor, Teksas’ta 17 milyar dolarlık bir tesis inşa ediyor. Washington, Tayvan ve Güney Kore’nin üretim tesislerine olan bağımlılıklarını azaltabilmeleri için Samsung ve TSMC gibi yonga üreticilerini ABD’de fabrikalar kurmaya ikna etmeye çalışıyor.

Samsung ön sayfada büyük bir odak olmasına rağmen, şirket ayrıca yüksek performanslı bilgisayarlar, arabalar ve 5G için yarı iletkenlerin 2027 yılına kadar işinin %50’sinden fazlasını oluşturacağını söyledi. Bunlar genellikle küçük yüzey parçalarıdır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir