Bu makale, sahte ekran kartını nasıl tespit edeceğinizi ve orijinal durumuna nasıl geri yükleyeceğinizi anlatıyor.

İkinci el ekran kartı alınmalı mı?

Sahte ekran kartı nasıl anlaşılır?

Sahte grafik kartlarını tespit etmek için çeşitli yöntemler kullanılabilir.

1) Güç konektörü ve ekran bağlantı noktası

PCIe güç konektörü standardındaki değişiklik nedeniyle, 6 pimli güç konektörü 6+2 olarak güncellendi. Daha yüksek güç tüketimine sahip yeni nesil ekran kartlarında 6+6 konektör yerine 8 pin konektör bulunur. Yeni nesil grafik kartlarında analog bağlantılar olan VGA (D-Sub) bağlantıları yoktur. GTX 900 serisi veya daha yeni bir grafik kartı satın alıyorsanız, video çıkışını kontrol etmek mantıklıdır.

2) GPU-Z

GPU-Z, sahte olup olmadığını tespit ederken size grafik kartınızın yeteneklerini ve bilgilerini gösterebilir. Sahte bir grafik kartı “[SAHTE]” olarak etiketlenir ve üretici alanında bir ünlem işareti bulunur.

3) GPU çekirdeklerini ve VRAM’i kontrol edin

Grafik kartı ısı emicisinin çıkarılması, GPU çekirdeğine ve VRAM modülüne erişim sağlar. GPU çekirdekleri model, seri numarası, üretim tarihi ve revizyon numarası ile işaretlenmiştir.

GPU çekirdeğinden alınan bilgiler sayesinde elimizdeki sahte GTX 960 ekran kartı aslında 2011 yılında üretilmiş yılın 40. haftasında piyasaya sürülen GTS 450 Fermi 2 mimarili bir grafik kartı.

Elimizdeki sahte ekran kartı VRAM modüllerine baktığımızda Samsung’un K4G10325FE-HC05 kod adlı 1Gb GDDR5 VRAM modülüne sahip olduğunu görebiliyoruz. Kartta toplam 8 Gbit kapasiteye sahip 8 adet VRAM modülü bulunuyor, bu da kartın 1 GB VRAM’e sahip olduğu anlamına geliyor.

Sahte grafik kartı orjinele nasıl dönüştürülür?

Sahte grafik kartları, genellikle değiştirilmiş bir BIOS dosyasını eski bir grafik kartına yükleyerek oluşturulur.

Bir VBIOS dosyasını grafik kartıma nasıl yazarım?

OEM olmayan bir NVIDIA grafik kartı kullanıyorsanız, VBIOS dosyasını grafik kartınıza çıkarmak için NVFlash yazılımını kullanabilirsiniz.

NVFlash Kullanım Kılavuzu

Elimizdeki sahte GTX 960 ekran kartı modifiye edilmiş bir O.E.M. kartı, yani NVFlash yazılımını desteklemiyor. Bu yüzden, VBIOS dosyasını harici olarak yazdırmak için bir CH341a USB programcısı kullandım.

CH341a kullanarak VBIOS dosyalarını nasıl yazdırabilirim?

Grafik kartının BIOS çipini tespit ettikten sonra, CH341a ile pin sayısı arasında köprü görevi gören bir mandal takmanız gerekir.

Sahte bir GTX 960 grafik kartında PM25LQ020B BIOS yongası bulundu. PM25LQ020B BIOS yongası, 8 pimli yapısı nedeniyle 8 pimli bir mandal kullanır. Mandallama için gereken adaptörü CH341a’nın ilk 8 pimli SPI BIOS kısmına taktıktan sonra kolu sıkın. Mandalın kırmızı kabloya karşılık gelen ayağını BIOS çipindeki 1 numaralı pime bir nokta ile işaretlenmiş şekilde takın.

Mandal yay yüklü olduğundan ve tam olarak oturmazsa talaş dışarı fırlayabileceğinden montaj sırasında dikkatli olunmalıdır.

Derleme tamamlandıktan sonra VBIOS’u kurun.

CH341a programcısı birkaç farklı yazılımla kullanılabilir, ancak tüm programlar tüm çipleri desteklemez. NeoProgrammer V2.2.0.8 adlı yazılımı kullanabilirsiniz.

AsProgrammer v2.0.3 ve CH341aProgrammer v1.43’ü de denedim ama PM25L00020 BIOS çipini desteklemedikleri için çalışmadılar.

NeoProgrammer V2.2 yazılımını açtıktan sonra kullanmak istediğiniz CH341 sürümünü seçmeniz mantıklıdır.

BIOS çipini algılamak için algıla düğmesine basın. Mandal düzgün takılmamışsa veya kartın BIOS yongası kullandığınız yazılım tarafından desteklenmiyorsa yonga tanınmayabilir. Çip algılandığında, yazdırılacak VBIOS dosyasını seçin. “IC Yaz” sekmesinde seçilen dosyayı yazdırır. BIOS çipine ve VBIOS dosyasının boyutuna bağlı olarak yazma işlemi biraz zaman alabilir.

Dosyanın yazdırılması bittikten sonra onu “doğrulamak” iyi bir fikirdir. Dosya yanlış yazılırsa ve çip başarısız olursa, kimlik doğrulama başarısız olur.

Doğrulama başarılı olduktan sonra mandalı çıkarın ve grafik kartı ısı emicisini yerine takın. VBIOS baskısı başarılı ve grafik kartı GPU-Z’de GTS 450 olarak görünüyor.

GTS 450 sürücü desteği

NVIDIA, GTS 450 için en son WHQL sürücü numarası 391.35’i yayınladı. Bu sürücü, grafik kartlarımızla sorunsuz bir şekilde çalışır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir