Milyonlarca Safari kullanıcısını tehdit eden güvenlik açıkları, bilmeden ziyaret edilen web sitelerine veri yayıyor.

Safari, Apple cihazları için en iyi tarayıcı olarak kabul edilir. Özellikle donanım tespitinde oldukça başarılı olan Safari, birçok Apple kullanıcısı tarafından tercih edilmiştir. Bu hızlı ve basit tarayıcıyı kullananlardan biriyseniz, endişelenecek haberlerimiz olabilir. Safari’de keşfedilen güvenlik açığı, oturum açtığınız Google hesabı ve en son ziyaret ettiğiniz web siteleri hakkında verdiği bilgiler kullanıcıları riske atıyor olabilir.

Safari 15 sürümü kullanıcı verilerini korumuyor

Bazı geliştirici araştırmalarına göre, bir web sitesinin bu sürümünü ziyaret ettiğinizde, o web sitesindeki bilgileri kolayca bulabilirsiniz. İster Mac’te ister iPhone’da kullanın. Bu güvenlik açığı, tüm platformlardaki Safari kullanıcıları için geçerlidir.

Bu veriler, Google Hesabı kullanıcı kimliğinizden ve son ziyaret edilen web siteleri için bir veri deposundan oluşur. Hatta bu ürkütücü zafiyetin neyi kopyaladığını görmek bile mümkün. Aşağıdaki adımları takip ederek görüntülenebilecek verileri kontrol edebilirsiniz.

  • iOS, iPadOS veya macOS çalıştıran bir aygıt kullandığınızdan emin olun.
  • Bu sayfayı Safari’nin en son sürümünde açın.
  • Açtığınız sayfayı ziyaret eden web sitesine bir Google kimliği ve veritabanı bağlantısı görürseniz, bu veriler sızdırılmış olabilir.
safari kullanicilari dikkat bilgileriniz tehlikede olabilir 4

Bu güvenlik açığı, verilerin mevcut tüm Apple cihazlarından çalınmasına izin verebilir. İstenen sorgu sayfasının üreticisi bu hatayı 28 Kasım’da Apple’a bildirdi. Ancak zaman içinde Apple’dan herhangi bir açıklama veya açığı kapatan güncelleme gelmedi.

iOS’ta Safari’de varsayılan arama motoru nasıl değiştirilir?

Ziyaret ettiğiniz web sitelerindeki verilerinize erişmek istemiyorsanız şu anda bunun bir çözümü yok. Safari kullandığınız sürece risk altında olabilirsiniz. Google Chrome gibi diğer tarayıcıları kullanarak, Safari’deki bu güvenlik açığını gideren bir güncelleme gelene kadar geçici bir çözüm var.

Chrome’u geçici de olsa kullanmak istemiyorsanız, Safari’yi gizli modda kullanmak da bir çözüm olarak kabul edilebilir. Bunun nedeni, Gizli sekmesini açtığınızda çerezlerin ve geçmişin kaydedilmemesidir. Bu, verilerin ziyaret ettiğiniz sayfada görüntülenmesini önleyecektir. Ancak bu yöntemi kullanırsanız hiçbir web sitesinde hesabınıza giriş yapamazsınız. Bu internet deneyiminizi sarsabilecek bir durum.

Konuyla ilgili Apple’dan yeni bir güncelleme ya da bir açıklama geldiğinde sizlerle paylaşacağız.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir