Rusya’da VPN kullanımı her geçen gün daha da fazla kullanılmaya devam ediyor. Açılan her yeni VPN hizmeti çok kısa bir süre içerisinde kullanıcı sınırına çıkıyor. 

Konuyla ilgili olarak yeni elde edilen haberlere göre Rusya’daki VPN kullanıcılarının sayısı, ülkenin Şubat 2022’nin sonlarında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından oldukça yüksek seviyelere ulaştı. Washington Post, Rusların ülkedeki sansür ve medya kontrolünü nasıl attığına dair bir haberde en popüler 10 VPN’in günlük olarak indirilme sayısının Şubat ortasında 15 binden Mart ayında 475 bine yükseldiği dile getiriliyor.

Washington Post, veri istihbarat platformu Apptopia’nın verilerine dayandırdığı haberlerinde bugün dahi günlük indirmelerin 300 bin hedefine kadar çıktığı dile getiriliyor. Fakat VPN’e olan talebin arttığını gösteren tek kaynak Apptopia değildir. Rus telekom operatörleri bile bu eğilimi doğrular niteliktedir. Öyle ki ki Nisan ayı başlarında Yota ülkedeki VPN kullanıcısı sayısının Ocak ayı içerisindeki verilere göre 50 kat daha arttığı belirtildi. Dijital haklar grubu The Internet Protection Society^de yakın zaman içerisinde bir VPN hizmeti başlattı ve 10 gün içinde 300.000 kullanıcı sınırına kadar çıktı. Bu grubun Putin’in en önemli rakiplerinden biri olan Alexei Navalny ile güçlü bağları olduğu da belirtiliyor.

rusyada vpn kullanimi hizla artmaya devam ediyor

Rusya katı politikalarına devam ediyor

Rusya interneti her zaman katı bir politikayı sürdürüyordu ancak işgalin başlamasından bu yana barı medyası ve internet siteleri üzerindeki denetim daha da sıkı bir hal aldı. Facebook ve Instagram gibi siteler de yasaklandı ve YouTube’un da bu yasaklamaların içinde olması adeta an meselesidir. Rusya’yı vazgeçirmek ve ülkeye baskı uygulamak için barılı ülkeler, ülkenin SWIFT ödeme sisteminden çıkarılması da dahil olmak üzere ağır yaptırımlar gündeme geldi ve ülkedeki pek çok kredi kartı geçersiz hale getirildi. Bunun yanı sıra aynı zamanda VPN satın almayı da zorlaştırdı. Bazıları düşük kalitede olmasına rağmen ücretsiz VPN hizmetleri kullanmak zorunda kalıyor. Daha kaliteli çözüm arayanlar ise farklı ülkeler içerisindeki arkadaşları ve kripto paralar ile ödeme yapabiliyor. Bu VPN sağlayıcıları bu sebeple direk olarak kripto para birimi ödemelerini kabul ediyor. 

Android cihazlar için en iyi 5 Memoji uygulaması


VPN

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir