Router nedir? Router nd işe yarıyor? Fiyatı ne kadar? gibi sorularınızı bu rehberimizde yanıtlayacağız.

Birden çok ağ ortamını, bilgisayarları bir işyerine veya eve bağlayan ve paylaşılan bir ağ üzerinden veri alışverişi yapmalarını sağlayan routerlar hayatımızın önemli bir parçasıdır. Routerlar, özellikle kalabalık bir ev veya iş ortamında hayat kurtarabilir. İşte her detayı merak eden bir router teknolojisi!

Router nedir?

Router’ın amacı aynı ağı paylaşmak olan iletişim kaynakları (örneğin bilgisayarlar) arasında veri aktarımını sağlayan bir cihazdır. Böyle bir ortak ağ oluşturmak için yedi katmanlı OSI modelinin ağ katmanına dayanmaktadır. Özel olarak yapılmış bu cihaz, yazılım desteği ile birden fazla bilgisayarda router görevi görebilir. Piyasada hemen hemen her bütçeye uygun router bulmak mümkündür.

Modem Router nedir? Modem Router Ne işe yarar?

Router ne yapar?

Yukarıda belirttiğimiz gibi router, aynı ağı kullanmak için iletişim kaynakları arasında veri iletimini sağlar. Başka bir deyişle, birden çok cihazın tek ağda veri kullanmasına olanak tanır. Bu durumda, aynı ağdan birden fazla cihaza herhangi bir sonuç olmadan güvenle erişebilirsiniz. Burada unutmamanız gereken şey, router’ın her iki ağın aynı ağ üzerinde buluştuğu paket veri ağları arasında bir yol bulmaya çalışmasıdır. Bu, istenirse sistem tarafından belirlenen ayarlar kullanılarak veya manuel olarak belirlenen ayarlar kullanılarak yapılabilir. Herhangi bir cihazın erişebildiği veri miktarı, satın alınan router donanımının özellikleriyle de ilgilidir.

Router ve modem arasındaki fark nedir?

Modem ve router’ların kullanım amacı bazen birçok kişi için kafa karıştırıcı olabilir. Doğrudan internete bağlı olduklarından, soruna aşina olmayan kişiler benzer amaçlar bulabilirler. İlk olarak, modem, bir abonelik hizmeti aracılığıyla İnternet satın almanıza izin veren bir sağlayıcıdan İnternet’e erişmenizi sağlayan bir cihazdır. Size gönderilen sinyalin cihazınıza ulaşmasını sağlar.

Modem interneti kablolu veya kablosuz olarak kullanmanızı sağlayan bir cihazdır. Router ise genel bir ağ oluşturmanıza izin veren bir cihazdır. Tek bir ağda aldığınız internet paylaşımı Bu, mümkün olduğunca yavaşlamadan birden fazla cihazı kullanmayı mümkün kılar. Router teknolojisi sayesinde ağınıza bağladığınız her cihaz doğru yere veri göndererek bu teknolojiden faydalanır.

Router nasıl kurulur?

  • Router’ı etkinleştirin. Bir bilgisayarı veya cep telefonunu, Router adıyla bir Wi-Fi noktasına bağlayın.
  • Boş bir tarayıcı açın ve yönlendirici arayüzüne girmek için cihazın arkasındaki bağlantı paneli bağlantısını kullanarak panele girin. (Örnek: 192.168.0.1)
  • Giriş sayfasında size atanan kullanıcı bilgilerini girin ve ana sayfadan İnternet seçeneğine tıklayın.
  • İnternet bağlantı türünü PPPoE olarak değiştirin.
  • Kullanıcı adı ve şifre bölümü, giriş bilgilerinizle aynı olmalıdır. Bu bilgileri daha sonra güncelleyebilirsiniz.
  • Girilen bilgiler doğru ise son olarak Kaydet butonuna tıklayınız.
  • Yukarıdaki adımlardan sonra Kablosuz Ağlar sekmesine tıklayın.
  • Ağ Adı alanına istediğiniz adı verebilirsiniz.
  • Şifre alanına belirlemek istediğiniz şifreyi giriniz. (Kullanıcılar Router’a giriş yapmak için bu parolayı kullanır.)
  • Router’ın adını ve parolasını belirledikten sonra Kaydet düğmesine tıklayın.
  • Router’ınız artık kullanıma hazır.
  • Telefonunuzda veya bilgisayarınızda verilen şifreyi kullanarak İnternet’e bağlanabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir