Riot Games, davanın kadın çalışanlarına 80 milyon dolar ve davacıların yasal ücretleri için ortalama 20 milyon dolar ödeyecek.

Riot Games’e 100 milyon dolarlık ceza kesildi. League of Legends yayıncısı Riot Games yapmış olduğu açıklamada, California eyalet kurumları ve mevcut ve eski kadın çalışanlarla 2018 senesinde cinsiyete dayalı bir ayrımcılık davası için 100 milyon dolarlık bir anlaşmaya vardığını duyurdu.

2018’de iki kadın çalışan tarafınca oluşturulan ve ondan sonra toplu dava olarak onaylanan dava, Riot Games’i ayrımcılık, cinsi rahatsızlık ve eşit olmayan ücretle suçlamıştı.

Riot Games’e 100 milyon dolarlık tazminat ödemek zorunda

Anlaşma şartlarına nazaran Riot Games tam zamanlı, yarı zamanlı ve geçici çalışanlar dahil olmak suretiyle Kasım 2014’ten bugüne dek şirkette çalışan kadınlara direkt 80 milyon dolar ödeyecek. Kalan 20 milyon dolar ise avukatlık tutarına gidecek.

Activision Blizzard’a taciz ve eşitsizlik nedeniyle dava açıldı

100 milyon dolarlık ceza ödemesine ek olarak, Riot Games işyeri politikası reformlarını da yürürlüğe koyacak. Bunlar, mevcut yada eski adayların kalıcı pozisyonlara başvurmaları için bir müracaat hattının oluşturulmasını ve iş başvurusunda bulunanların maaşlarına ilişik daha çok şeffaflığı içerecek.

Washington Post tarafınca ayrım edilen firma çapında gönderilen bir e-postada, “Bu duyurunun zamanlamasının ülkü olmadığını kabul etmek istiyoruz. Anlaşmanın son ayrıntıları mola esnasında haberlerde okumak yerine direkt bizlerden duymanızı istedik.” denildi.

Dava, Riot’u kadınları daha düşük ücretli rollere sokmakla, benzer işler için kadınlara erkeklerden daha azca ödeme yapmakla, tertipli olarak erkekleri kadın çalışanların yerine terfi ettirmekle ve kadın çalışanları “ayrımcılığa, tacize ve misillemeye” maruz kalabilecekleri bir büro ortamı yaratmakla suçladı.

Riot, 2018’de davacılarla 10 milyon dolarlık bir anlaşma yapıp mütabık kalmak için görüşme etmişti. California Adil İstihdam ve Konut Departmanı ise anlaşmayı engelledi. California Adil İstihdam ve Konut Departman bunun yerine, kadın çalışanların yalnızca ücret farkını kapsayan 400 milyon doların üstünde tazminat hakkına sahip olduklarını söyledi.

DFEH Direktörü Kevin Kish yaptığı açıklamada, “Bu tarihi anlaşma, Kaliforniya’nın eşit ücret, ayrımcılık ve taciz karşıtı yasalarının stratejik ve etkili bir şekilde uygulanmasına olan bağlılığını yansıtıyor. Mahkeme tarafından kabul edilirse, bu kararname cinsiyet ayrımcılığı ve tacizden etkilenen çalışanları ve adayları tazmin edecek, bu işyerinde kalıcı bir değişiklik sağlayacak ve oyun endüstrisi de dahil olmak üzere Kaliforniya’daki tüm endüstrilerin ayrımcılığa ve tacize karşı eşit ücret sağlaması gerektiği mesajını gönderecektir.” dedi.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir