Activision Blizzard'a taciz ve eşitsizlik nedeniyle dava açıldı - Haberler - indir.com

Activision Blizzard'a taciz ve eşitsizlik nedeniyle dava açıldı

Tahmini Okuma Süresi : 2 ' 59 ''   Yayınlanma Zamanı : 2021-07-23 12:30:03
Editör : Hakan Göçmez
Kategori : Teknoloji

Activision Blizzard yeni bir suçlama ile karşı karşıya kaldı. Mevcut durum sonrasında soruşturma ve dava süreci başlatıldı.

Çarşamba günü California Bölgesi'nde yaşanan bir gelişme ile birlikte oyun yayıncısı Activision Blizzard’a çeşitli suçlamalar yöneltildi. Oyun platformunda cinsel ayrımcılık ve cinsel taciz iddialarının çok fazla olduğu belirtilirken konuyla ilgili incelemenin ve soruşturmanın yapılabilmesi adına dava sürecinin başlatıldığı belirtildi. 29 sayfadan oluşan davada, canlı yayınların yanı sıra özellikle çalışanların ücret eşitsizliği ve tacizlere yönelik iddialar oldukça dikkat çekti.

Activision Blizzard ve Netflix davalık olduActivision Blizzard ve Netflix davalık oldu

“Erkek ve kadınlar arasında ücret eşitsizliği var”

29 sayfalık dava raporunda yer alan ücret eşitsizliği ile ilgili olarak, şirkette benzer işleri yapan kadın ve erkek çalışanlar arasında farklı bir ücretlendirmenin olduğu, kadınların hem ücret hem de tazminatlarda daha düşük bir rakama sahip olduğu belirtildi. Üstelik kadın ve erkek eşitsizliğinde ki tek durum alınan ücretler değil. İddialara göre terfi alma konusunda erkekler kadınlara göre çok daha avantajlı. Kadınların erkek meslektaşlarına göre meslekte yükselmesi çok daha zor olurken özellikle siyahi kadınların ciddi bir ayrımcı uygulama kapsamında olduğu ve bu nedenle de yükselmenin ve iyi kademelerde yer almanın adeta imkansız kılındığı vurguladı. 

Raporda çalışanların itirafları da yer aldı 

Activision Blizzard çalışma sistemine yönelik hazırlanan raporda, pek çok farklı çalışan da itiraflarda bulundu. İsimleri gizlenen çalışanlar mevcut iddiaları doğrularken şirket politikaları dahilinde cinsel ayrımcılığın ve cinsel taciz ihlallerinin çok fazla olduğu belirtildi. Raporda pek çok farklı şirket yöneticisinin de adı geçti. Şirketten ayrılan kişiler ile ilgili verilen ifadelerde bugüne kadar pek çok kadının cinsel taciz ve eşitsizlik gibi durumlar nedeniyle şirketten ayrılmak zorunda kaldığı belirtildi.

“BlizzCon etkinliğinde tacizde bulundu”

Şirketin World of WarCraft bölümündeki eski bir kıdemli yaratıcı yönetmenin, her yıl düzenlenen BlizzCon etkinliğinde kadın meslektaşlara tacizde bulunduğu ve bu nedenle de şirket içerisinde ün kazandığı iddia edildi. 

Activision Blizzard, Ubisoft, EA ve Riot Games gibi örneklerde görüldüğü gibi video oyunları endüstrisindeki cinsel taciz iddiaları yaşayan tek şirket değil. Pek çok farklı sektörde şirketler benzer sorunlar ile gündeme gelirken, şimdi davanın nasıl sonuçlanacağı ve dava sonucunun şirketi nasıl etkileyeceğine gözler çevrilmiş durumda. Raporda yer alan bazı çarpıcı ifadeler ise şöyle;

Erkek çalışanlar gururla işe akşamdan kalma geliyorlar. İş sırasında uzun süreler boyunca video oyunları oynarken sorumluluklarını kadın çalışanlara devrediyorlar. Cinsellik hakkında şakalaşıyor, kadın bedenleri hakkında açıkça konuşuyorlar ve tecavüz hakkında şakalar yapıyorlar.

Kadın çalışanlar, erkek iş arkadaşları ve amirleri tarafından sürekli olarak istenmeyen cinsel yorumlara ve ilerlemelere karşı savuşturma durumunda kalıyor. Kadınlar el yordamıyla taciz edilmek dahil olmak üzere sürekli cinsel tacize maruz kalmaktadır. Üst düzey yöneticiler ve içerik oluşturucular, hiçbir tepki vermeden bariz cinsel tacizde bulundu.


Activision Blizzard piyasa değeriyle rekor kırdıActivision Blizzard piyasa değeriyle rekor kırdı

PAYLAŞ