Qualcomm yaptığı son basın toplantısı ile Snapdragon X Elite özelliklerini testler ve karşılaştırmalarla ortaya koydu. Yeni modeller Intel’e fark atıyor.

Intel’in yeni modelleriyle rekabet etmek için önemli bir çalışma gerçekleştiren Qualcomm, Snapdragon X Elite modeliyle önemli bir başarı yakalayacak. Öyle ki Qualcomm’un yaptığı son testler de Intel ile olan rekabette dengelerin değiştirileceğini gösterdi. Intel Core Ultra Meteor Lake işlemciyle karşılaştırılan Snapdragon X Elite, önemli bir verimlilik ve performans farkı sunuyor. Geekbench aşamalarının yapıldığı iki modelde Intel’in kullanıldığı Core Ultra 7 155H ile ASUS Zenbook 14 2024 (Zenbook 14 OLED) ve Core Ultra 9 185H ile ASUS ROG X16 Air (Zephyrus G16) oldu.

Snapdragon X Elite Neler Sunuyor?

Qualcomm’un resmi verilerine göre Snapdragon X Elite, tek iş parçacığında Core Ultra 7 155H’den % 54 daha hızlı. Üstelik aynı performansta % 65 daha az güç tüketimi de şirketin verimlilik noktasında fark yarattığını ortaya koydu. Çoklu iş parçacığında ise Snapdragon X Elite, aynı güçte Core Ultra 7 155H’den % 52 daha hızlı olmayı başardı. Aynı performansta ise güç tüketiminde % 60’lık bir avantaj sunuyor.

Qualcomm, Intel Core Ultra'ya Snapdragon X Elite İle Meydan Okudu
Qualcomm, Intel Core Ultra’ya Snapdragon X Elite İle Meydan Okudu

Modelin Core Ultra 9 185H ile karşılaştırılmasında da ciddi farklar elde edildi. Snapdragon X Elite bu güçlü modele karşı % 51 daha hızlı yapıda. Tek iş parçacığı testlerinde elde edilen bu fark üstelik performansta da yüzde 65 oranında bir düşüş sağlıyor. Çoklu iş parçacığı testinde ise Core Ultra 9 185H’den % 41 daha hızlı olan yeni işlemci % 58 daha az güç tüketimi yapıyor.

Qualcomm Çok İddialı

Intel’in en güçlü modellerine karşı ciddi avantajlar sunan Qualcomm, bu alanda oldukça iddialı. Zira Snapdragon X Elite işlemcisinin Geekbench 6.2’de çok çekirdekli bir testte 15610 puan aldığını söyleyen şirket, bu rakamların Apple’ın M3’ünden dahi % 22 oranında daha hızlı olduğunu iddia etti.

Qualcomm, Intel Core Ultra'ya Snapdragon X Elite İle Meydan Okudu
Qualcomm, Intel Core Ultra’ya Snapdragon X Elite İle Meydan Okudu

İşlemci gücünün yanı sıra grafik performansında da önde olan Qualcomm Snapdragon X Elite, 3DMark Wild Life Extreme karşılaştırmasında Core (Ultra) 7 155H’den % 36 daha hızlı ve aynı performansta enerjinin yarısını tüketiyor.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir