Mobil işlemci sektörünün başarılı isimlerinden biri olarak adından söz ettiren Qualcomm, bu kez Apple’ın M serisi ile inşa ettiği alana göz dikti.

Teknoloji dünyasının başarılı isimlerinden Apple, geçtiğimiz yıl Mac cihazlarında kullanmak için kendi işlemcisini üretmeye başlamış ve bir dönüşüm için ilk adımı atmış oldu. Bugün Apple’ın portföyüne bakıldığında neredeyse tüm ürünler için kendi işlemcilerini ürettiğini görmek mümkündür. Mobil işlemci konusunda adeta deva bir isim olan Qualcomm, üreteceği sonraki nesil PC işlemcileri ile Apple’ın bu dönüşümüne karşı gelmeye hazırlanıyor. 

Qualcomm, 2023’de üreteceği işlemcileriyle Apple M serisine karşı çıkacak

Qualcomm CTO’su James Thompson, bugün yapılan etkinlik ile beraber Qualcomm’un yeni hedeflerinden söz etti. Söz edilen duyurular arasında en dikkat çeken kısım, Windows bilgisayarlarda daha iyi bir şekilde performans sergilemek adına tasarlanacak olan ARM işlemciler oldu. Bu tanım, Apple’ın Mac’ler için üretimini yaptığı Apple M serisine karşılık geliyor. Etkinlikte söz edilen yeni işlemci ailesi Nuvia tarafından geliştirildi. Nuvia, geçtiğimiz yıl Qualcomm tarafından satın alınan bir çip tasarımcısıdır. Bu şirketin çalışanları arasında Apple’ın iPhone’larında ve iPad’lerinde kullandığı Apple A serisi işlemcilerin tasarımcılarından ilk üçü yer alıyor. Bu da Qualcomm’un Apple’a rakip olması adına oldukça güçlü bir rakiptir. 

10 12

Şirketin bu yeni işlemci serisi ile ilgili büyük vaatler vardır. Windows bilgisayarlarda çalışma özelliğine sahip olan bu ARM tabanlı olan işlemcilerin  yüksek verimlilik sağlayacağı dile getiriliyor. Bu sayede üst düzey performans, iyi bir bataryaya sahip olabilecek. Qualcomm aynı zamanda, mobil pazarda tanıdığımız Adreno grafik birimini de bu çipe entegre edileceği belirtildi. Adreno serisi şu an için bilgisayar oyunlarında iyi bir performans sunacak olan seviyelerde değildir. Fakat ilerleyen yıllarda Adreno’nun dahil olduğu yeni çip, oyunculara da hitap edebilir. Söz konusu bu işlemcinin temel olarak hedefi oyun oynatmak olmasa da fazla işlem gücü gerektirmeyen mobil oyunlarda akıcı performans sergilenebilir. Windows 11, Android oyun ve uygulamalarını desteklemişken, oyun konusundaki beklentiler de artıyor. 

Qualcomm’un ilk hamlesi değil

Şirket daha önce bu projeye Microsoft ile ortak bir şekilde girmişti. Surface Pro X’te yer alan Microsoft SQ1 ve Microsoft SQ2 işlemcileri, gücünü Qualcomm’dan alıyordu. Snapdragon 8cx olarak bilinen bu çip, Apple M1’in karşısında pek de ses getirmedi. Qualcomm’un 2023 yılında pazara sunacağı yeni işlemcileri, Surface Pro gibi taşınabilir olan Windows bilgisayarlarda kullanılacaktır. Konuyla ilgili elde edilen bilgiler sadece bu kadardır. 

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir