Python’ın yükselişi sürüyor. Programlama dili uzun zamandan sonra Java’yı tahtından indirerek en popüler dil oldu.

Programlama dilleri üzerine araştırma ve sektör incelemeleri ile bilinen Tiobe, yayınladığı son rapor ile birlikte Python ’ın yaşadığı yükselişi öne çıkardı. Google, Bing, Yahoo ve Wikipedia gibi pek çok farklı alanda yapılan araştırmalar sonrasında Python diğer tüm programlama dillerine göre ciddi bir üstünlük elde etti. Tiobe’nin raporlarına göre şirket sosyal medya ve arama motorlarında 25 farklı kaynağı kapsam altına almış durumda.

Tarihte bir ilk!

Paylaşılan rapora göre sonuçlar Python için bir ilkin yaşandığını gösterdi. Java, JavaScript ve C’yi geride bırakan Python böylece önemli bir başarı elde etti. Ancak bu konuda dikkat edilmesi gereken en önemli detaylardan birisi sadece online dünyadaki popülerliğe göre bu sıralamanın yapılması. Sorgular, paylaşılan çalışmalar ve diller için yapılan araştırmalara göre gerçekleştirilen bu sıralama, Python ’ın en iyi programlama dili olmasını değil, en popüler programlama dili olmasını ortaya çıkarıyor. Tiobe CEO’su Paul Jansen’in de değerlendirdiği mevcut durumda CEO’nun sözleri şöyle; “Perl’e alternatif olarak basit bir betik dili olarak başlayan Python artık olgunlaştı. Öğrenme kolaylığı, çok sayıda kütüphanesi ve her türlü alanda yaygın kullanımı, onu bugün en popüler programlama dili haline getirdi.”

Python yükselmedi, diğerleri düştü!

Python’ın aldığı liderlikte dikkat çeken bir detay var. Mevcut tablodaki eğilim, Python’ın başarısından ziyade diğer programlama dillerinin yaşadığı düşüş sonucu yaşandı. Sektörde yüzde 11.27’lik pay alarak liderliği alan Python’a karşın Java yüzde 2.11’e, C ise yüzde 5.79’a düştü. Python, Java ve C’nin ardından ilk 10’a giren programlar şöyle; C++, C#, Visual Basic, JavaScript, SQL, PHP ve Assembly oldu.

2020’de Java öndeydi

2020 yılında yapılan araştırmalarda Java tüm platformlarda önde çıkmıştı. En son yapılan geliştirici anketinde de 17 bin geliştiricinin oylarıyla yapılan çalışmada, JavaScript hala popülerliğini koruyordu. Ancak Python makine öğrenimi ve veri bilimindeki kullanım esnekliği ile bu alanda fark yarattı. Rapora göre Python bu süre içerisinde 2.2 milyon geliştirici tarafından kullanılmaya başlandı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir