Oyun konsolu satın alacaklar çoğu zaman PS4 mü PS5 mi ikilemi yaşar. Peki, 2024 itibariyle PS4 mü PS5 mi alınmalı? İşte size ışık tutacak rehber…

PlayStation 4, oyun konsolunda yeni bir dönem başlatmış olsa da arkasından hemen gelen PlayStation 5 bu durumu çok daha ileri seviyeye götürdü. Ancak grafikler, teknik özellikler, ek aksesuar ve donanımlar, fiyat gibi pek çok etken, PlayStation oyun konsolu seçiminde oldukça kritik. Eğer yeni bir oyun konsolu satın almak istiyorsanız ve PlayStation 4 ile PlayStation 5 arasında kaldıysanız  rehberimizden yararlanabilirsiniz. Özellikle 2024 itibariyle güncel durum üzerinden yapılacak kıyaslamalar, en doğru kararı vermenizi sağlayacaktır.

PS4 mü PS5 mi alınmalı?

Oyun konsolu alanında Xbox gibi farklı seçenekler mevcut. Ancak sektörün en çok tutulan markalarından birisi olan Sony, çoğu kişi için oyun konsolunda ilk seçenek. Bu nedenle eğer siz de bu yönde bir seçim yapmak istiyorsanız konsolların özelliklerini ve hangi noktalarda daha iyi olduklarını öğrenmelisiniz.

PS4 mü PS5 mi? 2024'te Hangi Konsolu Alınmalı?
PS4 mü PS5 mi? 2024’te Hangi Konsolu Alınmalı?

PS5 ve PS4 ve PS4 Pro Özellikleri

PS4, PS4 Pro ve PS5, şu anda pazarda satın alınabilecek modeller. Kuşkusuz PS5 yükseltilmiş bir versiyon olması nedeniyle pek çok teknik özelliğiyle önceki modellerinden ayrılıyor. Standart sürüm ve dijital sürüm gibi kendi içinde de farklılıklara sahip olan PS5, pek çok noktada daha ön planda görülüyor. Kağıt üzerindeki karşılaştırmalarda ise oyun konsollarının özellikleri şöyle;

ÖzelliklerPlayStation 5PlayStation 4PlayStation 4 Pro
İşlemci3,5Ghz’e kadar 8 çekirdek
(değişken frekans)
1.6GHz’e kadar 8 çekirdek,2.1GHz’e kadar 8 çekirdek
GPU2.23GHz’de 36 CU, 10.3 TFLOP
( değişken frekans )
800MHz’de 18 CU, 1.84 TFLOPS911Mhz’de 36 CU, 4.2 TFLOPS
RAM16 GB GDDR68 GB GDDR58 GB GDDR5
Dahili Depolama825GB SSD500 GB, 1 TB HDD1 TB HDD
Harici DepolamaNVMe SSD, USB HDD2,5 inç HDD, USB HDD2,5 inç HDD, USB HDD
Optik SürücüUltra HD Blu-rayBlu-rayBlu-ray
Video Çıkışı120Hz’de 4K, 8K1080p4K


Karşılaştırma tablosundan da görülebileceği üzere PS5, farklı bir mimari üzerine inşa edilmiş, çok daha yeni bir konsol. Karşılaştırmalarda fiyat, performans ve kullanıcının oyun konsolundaki beklentileri gibi pek çok özel senaryonun da dahil edilmesi gerekir.

PS4 ve PS5 Grafik Özellikleri

Her iki konsol da AMD Radeon grafik yongalarını kullanıyor. Ancak PS5’teki donanım çok daha güçlü. TFLOPS performansta temel nokta olmasa da karşılaşma noktasında önemli bir veri.  18 CU 800MHz’de çalışan PS4, 1.84 TFLOPS değerine sahip. bu da PS4’te saniyede 1.84 trilyon kayan nokta işleminin gerçekleştirilmesini sağlıyor.  Buna karşın  PS5 10.3 TFLOP ile bundan çok daha fazlasını sunabiliyor. Teknik özellikler üzerinden yapılan karşılaştırmada PS5’in önceki versiyonlara göre 8 kat daha güçlü olduğu görülebiliyor. Pro versiyonda ise bu fark 2.5 kat. Tüm bunlar PS5’in grafik yeteneklerinin PS4’ten çok daha etkileyici olduğu net bir şekilde görülebiliyor.

PS4 ve PS5 Çözünürlük Değerleri

Grafik alanındaki PS5 üstünlüğünün bir benzeri çözünürlük söz konusu olduğunda da ortaya çıkıyor. Kağıt üzerinde bu farklar çok büyük olarak görülebilir. Ancak çıkış alınacak kaynak yani konsolları oynayacağınız TV özellikleri bu aşamada öne çıkıyor. PS5 4K’da 120Hz ve 8K destekliyor. HDMI 2.1 ile çıkış alınan konsola karşın PS4 1080p desteğine sahip. PS4 Pro ise 4K ile ara bir konsol olmayı başarıyor.  Şu andaki TV’lerin büyük bir bölümü HDMI 2.1 desteğine sahip olmasa da PS5 geleceğe yönelik bir yatırım olarak bu özelliğiyle öne çıkıyor. PS5’teki 8K desteği muhtemelen cihazın son dönemlerinde kullanılabilecek bir özellik olacak. Bu nedenle çözünürlüğe göre seçim yapacakların kullanacağı görüntü cihazını göz önünde bulundurması öneriliyor.

PS4 ve PS5 Oyunları

Oyun konusunda iki sistem de zengin bir kütüphaneye sahip. Ancak PS5, PS4 oyunlarını uyumluluk sayesinde destekliyor. Geriye dönük uyumluluk sayesinde tüm eski oyunlarını PS5 üzerinde çalıştırabilirsiniz. Bu da oyunlara göre seçim yapmak isteyenler için PS5’i öne çıkarıyor. Ayrıca PS5’te olup PS4’te desteklenmeyen oyunların olduğu da unutulmamalı. Ancak PS5’te geriye dönük olarak uyumlu olmayacak 10 oyun var. Oyun listesi ise şöyle;

  • DWVR
  • Afro Samurai 2 Revenge of Kuma Volume One
  • TT Isle of Man — Ride on the Edge 2
  • Just Deal With It!
  • Shadow Complex Remastered
  • Robinson: The Journey
  • We Sing
  • Hitman Go: Definitive Edition
  • Shadwen
  • Joe’s Diner

PS4 ve PS5 Fiyatı

Fiyatlar iki konsollar arasında en temel farklardan birisi. Özellikle Türkiye söz konusu olduğunda ek vergilendirmelerle birlikte konsollar arasında seçimde fiyat önemli bir kriter olarak öne çıkıyor. Türkiye’de en çok tercih edilen e-ticaret sitelerindeki güncel fiyatlara göre PS4 ve PS5 fiyatları şöyle;

  • Playstation 4 Slim 500 GB Oyun Konsolu (İthalatçı Garantili) – 14.750 TL
  • Playstation 4 Slim 1 TB Türkçe Menü Oyun Konsolu (İthalatçı Garantili) – 16.000 TL
  • Sony Playstation 5 Dijital Versiyon Oyun Konsolu + 2. Dualsense Kol (İthalatçı Garantili) – 27.999 TL
  • Sony Playstation 5 Slim Dijital Versiyon Ps5 Oyun Konsolu (İthalatçı Garantili) – 20.488 TL

Kontrolcülerin Özellikleri

PS5; daha iyi pil ömrü, uyarlanabilir tetikleyiciler ve en etkileyici şekilde dokunsal geri bildirim sunmak için tasarlanmış DualSense ile kullanılıyor. Bu da önceki nesle göre ciddi farkların elde edilmesini sağlıyor. Buna rağmen, DualSense ve PS4’teki DualShock 4’ün birçok benzer özelliği var. Düğme düzenleri aynı, güçlü donanımlarla desteklenen dahili mikrofon ve kulaklık jakı, entegre hoparlör, hareket sensörü ve kullanışlı dokunmatik yüzey ile iki konsolda da kontrolcü noktasında sorun yaşanması pek mümkün değil.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir