2021, artan maliyetler, çip sıkıntısı ve tedarik sorunları nedeniyle zorlu geçse de premium akıllı telefon satışları zirveye ulaştı.

Counterpoint Research tarafından yapılan son araştırmaya göre premium akıllı telefon segmentinde yüzde 24 oranında yükseliş yaşandı. Yaşanan yükseliş, diğer segmentlere göre yüzde 7 oranında bir farkın olmasını sağladı. Pek çok akıllı telefon tarihi rekorlar kırarken 2021 yılında satışı yapılan her dört akılı telefondan birisi premium model oldu. premium modellere yönelik talebin artmasında en önemli etkenlerden birisi 5G oldu. 5G modellerine yönelik taleplerin artmasının ardından premium modeller önceki yıllara göre daha fazla satış gerçekleştirdi. Bununla birlikte Oppo, Vivo, Xiaomi ve Apple gibi şirketler, Çin ve Batı Avrupa’da aktif olarak büyüdü.

1 1

Huawei’nin Boşluğu Dolduruldu

2021’deki premium pazar büyümesi hakkında yorum yapan Counterpoint Research Araştırma Direktörü Tarun Pathak, “2021’deki premium pazar büyümesi, değiştirme talebi, OEM stratejileri ve tedarik zinciri dinamikleri dahil olmak üzere bir dizi faktörden kaynaklandı. Gelişmekte olan ekonomilerde uygun fiyatlı premium segmente yapılan yükseltmeler ve gelişmiş ekonomilerde 5G cihazlarının yenilenmesi talebi, büyümeyi hızlandırdı. Apple, OPPO, Vivo ve Xiaomi gibi OEM’ler, Huawei’nin özellikle Çin ve Batı Avrupa’da bıraktığı premium pazar boşluğundan yararlanmak için agresif davrandı. Bu da segmentteki büyümeyi tetikledi. Tedarik zinciri sorunlarının ortasında, ekosistem oyuncuları artan marjlar ve karlılık nedeniyle premium segment cihazlara öncelik verdi. 2020’deki satış ve lansman programlarının pandemiden etkilenmesi nedeniyle büyüme oranı 2021’de de biraz daha yüksekti.” dedi.

2 1

Segment 2021’de En Yüksek Seviyeye Ulaştı

Şirketlere yönelik yapılan araştırmalarda Apple zirveye ulaşmış durumda. Premium cihaz segmentinin %60’ını elinde bulunduran Apple, böylece tüm rakiplerini geçmeyi başardı. Bunun en önemli nedeni ise iPhone 12 ve iPhone 13 serisinin iyi satışlara ulaşması oldu.

Samsung, Apple’dan sonra yüzde 6 oranıyla ikinci sıraya yer aldı. Galaxy S21 serisi cihazlar şirket için yüksek satış rakamlarına ulaştı. Ancak şirketin Galaxy S21 FE modelini piyasaya geç sürmesi satışlarının beklentilerin altında kalmasına eden oldu. 2021 yılında premium segmentteki en büyük büyüme Oppo ve Vivo satışlarında yaşandı. Şirketlerin yıllık büyümesi sırasıyla %116 ve %103 oldu.

3

Hakan Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir