Üst düzey SSD’ler yüksek performans sunar ve birçok alanda hayatımızı kolaylaştırır. Şu anda piyasada PCIe 4.0 teknolojisini kullanan NVMe SSD’ler var ve PCIe 5.0 sürücüleri yakında hayatımıza girecek.

Modern sürücüler güçlü olsalar da, performansı doğrudan etkileyen önemli miktarda ısı üretebilirler. NAND flaş çipleri de zarar görebilir. Phison, sürücüler geliştikçe daha da ısındıklarını söylüyor. Şirkete göre, PCIe Gen 5 SSD’ler fanlı aktif soğutucular gerektirecek.

PCle 5.0 teknolojisi

Teknik direktör Sebastian Jane, yakın tarihli bir röportajda şunları söyledi: Ancak 1990’larda CPU’lar ve GPU’lar ısındıkça SSD’ler daha da ısınacak. Gen5 ve Gen6’ya geçiş yaparken SSD’lerde kapasite elde etmek için Aktif SoğutmaYüksek Kapasiteli ve Gelişmiş Denetleyicileri dikkate almamız gerekebilir.

Katmanların sayısının arttırılması, hücrenin fiziksel boyutunu küçültme eğilimindedir, bu da aslında yükü güvenilir bir şekilde tutma yeteneğini olumsuz yönde etkiler. Aksine, üç seviyeli hücre yapısından dört seviyeli hücre yapısına geçiş, bir hücrenin dayanabileceği program/tarama (P/E) döngülerinin sayısını önemli ölçüde azaltır. 3D NAND’ın kayıt yoğunluğunu artırmanın her iki yolu da bir arada bulunduğundan, bu, sonunda bu NAND hücreleri tarafından üretilen sinyalin kalitesinde bir bozulmaya yol açar. Bu nedenle, SSD’lerdeki denetleyiciler, karmaşık sinyalleri işlemek için karmaşık hata kurtarma teknikleri kullanır.

Karmaşık yöntemler, düşük yoğunluklu eşlik kontrol kodu (LDPC) algoritmalarını içerir. Ancak son yıllarda SSD kontrolörleri çok daha karmaşık hale geldi ve daha fazla bilgisayar kapasitesine sahip oldu. Algoritmalar olmadan ilerlemek mümkün değildir ve kontrolörler bu şekilde daha yeteneklidir.

Phison gibi sürücü geliştiricileri, daha gelişmiş sürücüler için daha karmaşık süreç teknolojileri kullanır. Veri aktarım hızı arttıkça, meraklıları ve iş/sunucu sınıfı uygulamalar için yapılan SSD kontrolörlerde Termal Tasarım Gücü (TDP) artmaya devam ediyor.

Denetleyicilerdeki ve NAND yongalarındaki sıcaklıklar

Donanım meraklıları, modern CPU’ların ve GPU’ların 100 santigrat derece veya daha yüksek sıcaklıklara dayanabileceğini bilir (silikon sorunları riski olsa da). SSD denetleyicilerinin yanı sıra Phison’a göre, TSMC gibi müteahhitler tarafından üretilen bileşenler 120 santigrat dereceye kadar sıcaklıklara dayanabilir.

SSD bellek neden hızlı çalışır ?

ile ilgili sorun, 120°C’deki denetleyicinin 3D NAND IC’ye ısı yayarak ısınmasına neden olmasıdır. NAND flash çipleri ise 75 santigrat derece ve üzerindeki sıcaklıklarda stabilitesini kaybeder ve daha tehlikeli hale gelir. Bu nedenle, veri kaybını önlemek için kontrolörler, yüksek sıcaklıklardan kaçınmak için genellikle performansı düşürür.

Deneyimli Sebastien Jean şöyle diyor:

3D NAND bellekler, NAND’ın derecesine bağlı olarak 0ºC’den 70ºC ve 85ºC’ye kadar verileri işleyebilir. Ve ısı yükseldikçe, NAND’deki verilerin tutulma oranı azalır. Verilerinizin çoğu gerçekten sürücü sıcak çalışırken yazılmışsa ve veriler soğuk halde okunuyorsa, büyük bir çapraz sıcaklık dalgalanması yaşarsınız. SSD bunu kaldırabilir ve daha fazla hata düzeltmesi yapabilir. Bu nedenle verimlilik daha düşüktür. Bir SSD’nin tatlı noktası 25ºC ile 50ºC arasındadır.

Bu arada, tüm SSD denetleyicilerinin enerji yoğun ve karmaşık olmadığı açıktır. Cihazlar, normal SSD’ler için uygun güç tüketimi ve sıcaklıklara sahiptir.

Soğutma

SSD’ler, NAND sıcaklığının 80 santigrat derecenin üzerinde olduğunu algıladıklarında kritik bir şekilde kapanma eğilimindedir. Bu nedenle, soğutma sürücüler için çok önemlidir. M.2 form faktörü söz konusu olduğunda, iki soğutma yöntemi vardır: iletim (kontrolörden gelen bakır / altın kontaklar ve bunları yerinde tutan vida aracılığıyla) ve konveksiyon (havada ısı dağılımı).

Öte yandan, yüksek performanslı SSD’leri soğutmak kolay değil. Bu nedenle PCB üzerinde büyük ısı yayıcılar kullanılmaktadır ve bazı fan aktif soğutma sistemlerini gördük.

Jean, en iyi sürücüler hakkında şunları dedi;

Gen5 için soğutucular görmeyi bekliyorum. Ancak eninde sonunda havayı soğutucunun üzerine de iten bir fana ihtiyacımız olacak.” 

İlginç bir şekilde, düşük maliyetli SSD üreticileri, maliyetleri düşürmek için plastik vidalar kullanabilir ve bu da soğutma sürecini olumsuz etkiler. Feisen, alüminyumdan yapılmış uygun vidaların kullanılmasını önermekle birlikte, malzemelerin maliyeti bazen güvenilirlik ve performans sorunlarından daha önemli olabilir.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir