CPU sıcaklığını ölçmek ve bize yardımcı olabilecek çeşitli araçlar hakkında daha önce ayrıntılı olarak bahsetmiştik. Şimdi sistemimizin özellikle işlemcimizin kararlı bir şekilde çalışıp çalışmadığını görmek için yapabileceğimiz bazı stres testi nasıl yapılır konusuna değineceğiz.

Windows 11 kullanıcı sayısı beklentilerin altında kaldı

Hız aşırtmacılar özellikle bilgisayarlarını sık sık test etmeyi severler. Ancak kullanılmış bir sistem veya işlemci satın almak isteyenler çeşitli test araçlarını kullanabilir. Bazı teknoloji meraklıları, sistemleriyle zaman geçirerek bileşenlerinin sağlığını test etmeyi sever.

Başlamadan önce, sizi stres testi yaptırmanın doğasında bulunan riskler konusunda uyarmama izin verin. Burada göreceğiniz yazılım sadece bilgisayarınızı yük altında tutmaz. Ama aynı zamanda enerji sınırlarınızı zorlamanıza da yardımcı olabilir. “İşkence testi” olarak tanımladığımız programlar, özellikle uzun süre kullanıldığında sisteminize zarar verebilir. Bu uygulamaları kullanmak isteyenler karşılaşabilecekleri tüm sorumlulukları üstlenirler.

Doğru ve güncel bir yardımcı programla test sırasında sıcaklık dahil ilgili parametrelerin sürekli izlenmesi gerekmektedir.

Sistemi nasıl test ediyorsunuz?

Stres testi ve izleme için çok çeşitli yazılımlar mevcuttur. Burada sistemin kararlılığını test etmek için OCCT, Prime95 ve AIDA64 yazılımını kullanacağız. Çip üreticileri ayrıca kendi yazılım testlerini de sunar. Intel, eXtreme Tuning Utility (XTU) yazılımına sahiptir. AMD, Ryzen Master yazılımını uzun zaman önce piyasaya sürdü. Her iki uygulama da Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde donanım izleme ve hız aşırtma sağlar, ancak stres testi gibi diğer özellikler değişiklik gösterebilir.

PC stres testi nasıl yapılır?

Stres testi, hız aşırtmanızın kararlılığını değerlendirmenin iyi bir yoludur. Bazı meraklılar günlerce test eder ve istikrarı sağlamak için tadını çıkarır. Bazı kullanıcılar yeterince sabırlı değildir ve bazı testler onlar için yeterlidir. Testin süresi size kalmış. Ancak tamamen güvenli olması için bu yazılımı günlük yaşamınızda bir süre kullanmanızı öneririz.

Yine mavi ekran gibi kararsızlık belirtileri çok önemlidir. Ayrıca, çökmeler, teklemeler ve ani çökmeler varsa sistemin kararsız olduğu sonucuna varabilirsiniz.

Prime95 ile Prime95 Stres testi GPU için olduğu gibi CPU için de aynıdır: sürekli güncelleme alan gerçek bir klasik. Mevcut sürümler, işlemcinize büyük işler yüklediğinizde AVX komut setini de destekler.

Prime95 çok zorlu bir test yazılımı olsa da bu testi geçmek, işlemcinizin diğer iş yükleri için de kararlı olduğu anlamına gelmez. Unutmayın, istikrar değil, yalnızca istikrarsızlık yaşayabilirsiniz. Sisteminiz testi geçse bile, bir gün aniden mavi ekranla karşılaşabilirsiniz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir