Popüler sohbet uygulaması Omegle büyük bir davayla karşı karşıya. İddialar çok ciddi. İşte daha fazla ayrıntı.

Aşk ve teknoloji: arkadaşlık hizmetleri nasıl ortaya çıktı ve şimdi ne durumdalar?

Türkiye’de ve dünyada popüler bir sohbet servisi olan Omegle’ın başı bir ABD mahkemesinde zor durumda. Uygulama, son yıllarda cinsel tacize karşı gerekli önlemleri almadığı için eleştiriliyor. Trajik kaza, Omegle’ın onu mahkemeye götürmesi için bardağı taşıran son damla oldu.

Türkiye’de ve dünyada oldukça popüler olan sohbet servisi Omegle, Amerika Birleşik Devletleri’nde yasalarla sorun yaşadı. Son yıllarda bu uygulama cinsel saldırıya karşı gerekli önlemleri almadığı için eleştiriliyor. Yaşanan trajik bir olay, Omegle’ın onu mahkemeye çıkarmak için düşmesiydi.

Omegle, geçen yıl skandal bir olaydan sonra rapor edildi. Seks suçlusunun 11 yaşındaki bir kızı Omegle kullanarak taciz ettiği iddia edildi. Böyle bir olay bulduktan sonra Bir Oregon Bölge Mahkemesi yargıcı, şirketin kullanıcılarını yasal olarak koruyamayacağına karar verdi.

Bu tür talepler, şirketi bağlamadıkları gerekçesiyle ABD mahkemeleri tarafından genellikle reddedilir. Ancak bu sefer sonuçlar farklı olabilir. Yargıç Michael Mosman, davanın, platformdaki diğer kullanıcılar tarafından yapılan konuşmalardan ziyade, özel olarak Omegle tarafından tasarlanan özellikleri içerdiğine karar verdi.

‘Omegle tacizi önlemek için bir sistem geliştirebilirdi’

Yargıçlara göre Omegle’ın sistemiyle ilgili akılda tutulması gerekenler 30 yaşındaki bir seks suçlusu 11 yaşındaki bir kızla eşleştirilebilir. Şirketin bu konuda ciddi bir önlem alması gerektiği ve bunun için yıllardır bir şey yapmadığından dolayı suçlu olduğu düşünülüyor.

Hukuk uzmanlarına göre, Omegle mahkemede suçlu bulunabilir. Hakimin ifadesi, şirketin işin ve içindeki ürünlerin olası sonuçları için sorumluluk alması gerektiği gerçeğine atıfta bulunur. Dolayısıyla sosyal medya platformu, Snapchat’in geçtiğimiz aylarda devreye soktuğu ve ardından kaldırdığı kullanıcıların hızını gören bir filtre nedeniyle de Snapchat’de dava edilebilir. Hız filtresi, bir kazaya neden olduğu için kamuoyunda güçlü tepkilere yol açtığı Haziran ayında şirket tarafından kaldırılmıştı.

Mahkemenin talep ve kararlarının gelecekte nereye varacağı belli değil. Ancak Omegle tacizden suçlu bulunursa açılacak davada emsal karar verilebileceğine inanılıyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir