Bu konunun değerlendirilmesi için uzaklara gitmek istiyoruz. Veya daha doğrusu — İnternet’in ortaya çıktığı ana. İnternetin şu anda çalıştığı temel ilkeler nispeten yakın bir zamanda, 1969 yılında belirlendi. İnternetin resmi doğum günü, 640 kilometre uzaklıktaki iki ARPANET sunucusu arasında göndermenin mümkün olduğu 29 Ekim 1969’dur. Sadece iki karakterli bir mesaj — “LO”. İki yıl sonra, e-posta göndermek için ilk program çıktı. Ve 70’lerde İnternet bülten panoları, haber grupları ve yeni veri aktarım protokolleri mevcut hale gelmişti.

Bu andan itibaren İnternet, hızlı gelişimine ve dünyadaki sıradan insanların yaşamlarına kademeli olarak nüfuz etmeye başlar. Eşsiz bir iletişim aracı haline gelmiştir. Ve her yıl daha fazla yeni kullanıcı Ağa katıldı. İnternette yeni tanışma sitelerinin ortaya çıkması sadece bir zaman meselesiydi. Bu tür ilk platform, İnternet ortaya çıkmadan önce bile var olmasına rağmen…

Match: tarihteki ilk arkadaşlık hizmeti

İlk bilgisayar arkadaşlık hizmeti Match, 1965 yılında Harvard Üniversitesi öğrencileri tarafından oluşturuldu. Bildiğiniz gibi, o zamanlar İnternet henüz yoktu. Kullanıcılar sadece bir ankete katıldı, bir dizi soruyu yanıtladı, ardından veriler sisteme girildi ve diğer katılımcılar arasında potansiyel eşleşmelerin bir listesini oluşturdu. Tüm bunlar çevrimdışı çalışıyordu ve o zamanlar Match’i kullanmak 3 dolara mal olmaktaydı.

iOS için Match indir

Android için Match indir

Match hizmeti 1993 yılına kadar kadar bu biçimde mevcuttu. Ve o yıl, radikal bir şekilde yeniden biçimlendirildi ve çevrimiçi oldu. Match.com böyle doğmuştur — tarihteki ilk tanışma sitesi. Ancak o zamanlar, dünyada sadece birkaç kişinin İnternet’e erişimi vardı ve o zaman bile sadece gelişmiş ülkelerin büyük şehirlerinde. Match.com tam olarak 2000’lerde yolculuğuna başladı.

2004 yılında Match.com’a 42 milyondan fazla kişi kaydoldu ve aktif kullanıcı sayısı 15 milyonu aştı. Aynı yıl site Guinness Rekorlar Kitabı’na girdi.

Match.com’un başarısını gören diğer geliştiriciler kendi alternatiflerini yaratmak için işe koyuldular. Bazıları işlevselliğini yalnızca körü körüne kopyalamış olsa da, diğerleri yeni bir şey getirmeye çalıştı. Ama yine de başkaları vardı — çevrimiçi arkadaşlığın ilkelerini kökten değiştirmeye karar verenler. Ve başardılar!

Omegle ve Chatroulette — her şeyi değiştiren görüntülü sohbetler

Günümüzde yabancılarla görüntülü sohbetler oldukça yaygın ve arkadaşlık sitelerine önemli bir alternatif haline geldi. Ancak 2009 yılına kadar böyle bir şey mevcut değildi.

İlk sohbet ruleti Omegle, 25 Mart 2009’da genç bir Amerikalı olan Leif K-Brooks tarafından kuruldu. Ama o zamanlar görüntülü sohbet işlevi yoktu, sadece metin sohbeti bulunuyordu. Ancak ilk görüntülü sohbet ruleti, Rus bir genç Andrei Ternovsky tarafından geliştirilen ve aynı yılın Kasım ayında kurulan Chatroulette web sitesiydi.

O zamanlar, her iki site de çevrimiçi arkadaşlık alanında gerçek bir devrim yaptı ve dünya çapında milyonlarca kullanıcıyı kendine çekti. Ancak çok geçmeden bir takım sorunlarla karşı karşıya kaldılar:

  1. Zayıf denetim ve sitedeki elverişsiz kullanıcı çokluğu nedeniyle kullanıcı kaybı.
  2. Hangi yönde hareket edileceğini anlama eksikliği.
  3. Geliştiricilerin geliştirme isteksizliği, kullanıcılara yeni bir şey sunma.

Sonuç olarak, Omegle ve Chatroulette kitlelerini kazandıkları kadar çabuk kaybettiler. Ancak Web’de aktif olarak ortaya çıkan yeni çevrimiçi görüntülü sohbetler, tamamen yeni çözümlerle kullanıcıları cezbetti. Örneğin, Chatrandom web sitesi, üyelere cinsiyet ve coğrafi filtreleri kullanmanın yanı sıra, o zamanlar benzersiz bir özellik olan tematik sohbet odaları, aynı anda aynı fikirde olan bir grup insanla iletişim kurabileceğiniz bir özellik sundu. Bir başka popüler Omegle görüntülü chat alternatifi — CooMeet web sitesi ve uygulaması. Site benzersiz bir cinsiyet filtresi kullanmakta, birinci sınıf denetime ve müşteri desteğine sahip. Ayrıca, gelişmiş teknik çözümler kullanılması CooMeet sitesinin ve uygulamalarının kusursuz çalışmasını sağlamaktadır.

Günümüzde Match.com’un başlıca rakipleri

2010 yılından sonra arkadaşlık platformlarının gerçek zirvesi başladı. Milyonlarca kişi sitelerde ve uygulamalarda kendine eş aramaya başladı. Bu nedenle, arkadaşlık hizmetleri gerçekten büyük bir olgu haline geldi. O zamanın en ilgi çekici siteleri arasında şunlar sayılabilir:

  • Tinder — 2012 yılından beri faaliyet gösteren ve bugün dünyanın en popülerlerinden biri olmaya devam eden (yaklaşık 400 milyon kullanıcı), kısmen ücretli bir mobil uygulama. “Kaydırma” işlevini popülerleştiren, bir kişiyi beğenip beğenmediğinizi tek bir kaydırma ile seçmenize izin vermektedir. Ve beğenileriniz çakışırsa, iletişime başlayabilirsiniz.
  • Badoo — 510 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı olan popüler bir arkadaşlık sosyal ağı. Uygulamanın ana özelliği, hangi amaçla yeni kişiler aradığınızı hemen belirtme işlevidir — arkadaşlık veya ilişki. Ve 2017’de geliştiriciler biraz garip ama ilginç bir özellik uyguladılar — ünlülerin aranması iki katına çıktı. Haziran 2021’den beri, Badoo’da mesajlaşma dizilerinin ekran görüntülerini çekemez veya sohbetlerdeki fotoğrafları kaydedemezsiniz. Bu, kişisel verileri korumak için yapılmaktadır.
  • Bumble — başlangıçta klasik fakat daha sonra daha işlevsel bir platform haline gelen tanışma sitesi. Örneğin, iş, çalışan ve danışman arayabileceğiniz bir Bumble Bizz bölümü bulunmaktadır. Ve başka bir şehre taşınan insanlar için Bumble BFF bölümü mevcuttur — burada yeni arkadaşlar bulmak daha kolaydır.

Diğer şeylerin yanı sıra, dar kullanıcı grupları için birçok niş site ve arkadaşlık uygulamaları ortaya çıkmıştır. Örneğin vejeteryan sitesi Veggly, Çiftçiler için Farmers Only arkadaşlık platformu veya 3nder — “Üç kişilik Tinder”. Dolayısıyla bugün kesinlikle herkes ilgi alanları, tercihleri, hayat görüşü ve hatta tuhaflıkları ne olursa olsun kendileri için ideal platformu bulabilir.

Sonuç yerine: arkadaşlık endüstrisi dünyayı nasıl değiştirdi

Bir dizi şirketin son anketlerine göre, günümüz insanlarının %60’ından fazlası çevrimiçi arkadaşlığın olumlu bir eğilim olduğunu düşünüyor. Çevrimiçi tanışmanın, bir kişinin ruh eşini araması için çevrimdışı tanışmaya çalışmaktan çok daha fazla fırsat açtığını belirtiyorlar. Ve insanların sadece %28’i çevrimiçi arkadaşlığın tamamen çaresiz olanlar için bir zaman kaybı veya uç bir önlem olduğuna inanıyor.

Tabii ki, bu tür istatistikler her zaman böyle değildi. Örneğin, 2005 yılında Pew Araştırma Merkezi, insanların yalnızca %44’ünün çevrimiçi arkadaşlığı olumlu bir olgu olarak gördüğünü tespit ettiği bir araştırma yaptı. Tam on yıl sonra, araştırma tekrarlandı. 2015 yılında, ankete katılanların %59’u çevrimiçi arkadaşlık için desteklerini ifade etti.

Bugün dünyadaki tüm evliliklerin %17’sinden fazlası çevrimiçi arkadaşlık ile başlamaktadır. Ve bu sayı artmaya devam ediyor. Ve çevrimiçi arkadaşlığın şu anda koronavirüs ve karantina kısıtlamaları nedeniyle yeni bir popülerlik dalgası yaşadığı göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda “çevrimiçi evliliklerin” sayısında kesinlikle hızlı bir artış göreceğiz. Aynı fikirde olmayanlar olabilir ancak bunun hepimiz için olumlu bir eğilim olduğuna inanıyoruz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir