Nvidia hissesi, Çarşamba günü üçüncü mali çeyreği için hem kazanç hem de satış beklentilerini aşan kazanç bildirdikten sonra uzun vadeli işlemlerde %5’ten fazla yükseldi.

Şirket ayrıca, Ocak ayında sona eren cari çeyrekte gelir için bir yükseliş tahmini yayınladı.

  • Kazanç: 1,17 $, düzeltilmiş, yıllık %60 artışla beklenen 1,11 $’a kıyasla
  • Gelir: 7.10 milyar $, beklenen 6.82 milyar $’a kıyasla yıllık %50 artışla

Nvidia, Ocak ayında sona eren cari çeyrekte, analistlerin 6.86 milyar dolarlık beklentilerinin üzerinde yaklaşık 7.4 milyar dolar rapor beklediğini söyledi. Nvidia hissesi, bugüne kadarki %124’ten fazla hisse ile büyük bir koşu içinde. Şirket, özellikle oyuncular arasında popüler olan, bulunması zor GeForce grafik kartları için doldurabileceğinden daha fazla talep gördü.

Nvidia bir yılda gelirlerini 4 kata kadar artırdı

Bulut sağlayıcıların ve büyük işletmelerin yapay zeka uygulamaları için Nvidia’nın yaptığı türden grafik işlemcilere yöneldiği veri merkezlerinde şirket önemli kazanımlar elde etti. Nvidia, veri merkezi satışlarında geçen yılın aynı çeyreğindeki 1,9 milyar dolardan %55 artışla 2,9 milyar dolar bildirdi. Nvidia CFO’su Colette Kress, büyümenin, Amazon AWS, Microsoft Azure ve Google Cloud gibi bulut sağlayıcıları anlamına gelen bir endüstri terimi olan “hiper ölçekli müşterilere” yapılan GPU satışlarından kaynaklandığını yazdı.

Kress, müşterilerin çipleri insan konuşmasını anlamak ve müşteri tavsiyeleri sunmak için verileri kırmak gibi görevler için kullandığını söyledi. Nvidia’nın en büyük pazarı olan Gaming, geçen yılın aynı çeyreğinde 2,27 milyar dolardan %42 artışla 3,2 milyar dolar satış bildirdi. Şirket, bunun temel olarak GeForce tüketici grafik işlemcilerinin artan satışlarından kaynaklandığını söyledi, ancak şirket arzın sınırlı kaldığını ve Nvidia’nın oyun grafik kartlarının artık kripto para birimi madenciliği için kullanılmasını engelleyen bir yazılıma sahip olduğunu söyledi.

Nvidia, talebin bir kısmını karşılamaya yardımcı olmak için bu yılın başlarında kripto madenciliği için özel grafik kartları tanıttı. Ağustos ayında sona eren çeyrekte 266 milyon dolar olan kripto para birimine özgü grafik kartlarında 105 milyon dolar satış gerçekleştirdi. Nvidia’nın otomotiv işi, rakip yonga üreticileri önümüzdeki on yılda milyarlarca dolarlık bir pazar haline gelme umuduna büyük yatırımlar yapsa bile, satışlarının küçük bir parçası olmaya devam ediyor.

Kress açıkalamasında Nvidia, otomotiv satışlarının yıllık %8 artışla 135 milyon dolar olduğunu, ancak önceki çeyreğe göre %11 düştüğünü de söyledi. Nvidia, sıralı düşüşün, otomobil üreticilerinin başka tedarik kısıtlamaları olması nedeniyle meydana geldiğini, ancak işlemcilerini kullanan kendi kendine sürüş programlarının hızlanmaya devam ettiğini belirtti. Nvidia’nın profesyonel görselleştirme ürün grubu yıllık %144 artarak 577 milyon dolara ulaştı. Bu iş, öncelikle profesyoneller için üst düzey grafik işlemcileridir.Firmalar, çalışanlarının evde kullanması için güçlü dizüstü bilgisayar iş istasyonları satın aldıkça segment büyümeye devam ediyor.

Geçen hafta, Nvidia CEO’su Jensen Huang, şirketin “metaverse” ya da bazılarının artan miktarda ticaret, eğlence ve reklamcılığa ev sahipliği yapacağına inandığı sanal bir dünya inşa eden teknoloji şirketlerinin ana tedarikçilerinden biri olabileceğini öne sürdü. Nvidia, sanal karakterler oluşturmak, konuşmaları yorumlamak ve yeni 3D dünyalar yaratmak için kullanılabilecek “Omniverse Enterprise” adlı yeni yazılım ürünlerini de tanıttı. Nvidia, çekirdek mobil yarı iletken teknolojisi için bir İngiliz satıcısı olan Arm’ı satın alma sürecindedir.

Avrupa Komisyonu geçen ay işlemle ilgili derinlemesine bir soruşturma başlattı. Şirketin Çarşamba günü yaptığı dosyada Kress, ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun işlemlerle ilgili endişelerini dile getirdiğini ve şirketin bu endişeleri gidermek için düzenleyici ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi. Şirket üçüncü çeyrek kazanç raporunda, “Düzenleyiciler ve bazı Arm lisans sahipleri endişelerini dile getirmiş veya işleme itiraz etmiş olsa da, satın almanın Arm’a, lisans sahiplerine ve sektöre yararlarına ve faydalarına inanmaya devam ediyoruz” dedi. Nvidia, çeyrek boyunca 100 milyon dolar temettü ödediğini belirtti.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir