NVIDIA, sırasıyla önümüzdeki 4 ay içinde RTX 4090, 4080 ve 4070 grafik kartı modellerini piyasaya sürecek. Yeni RTX serisi performansları oldukça etkileyici olacağa benziyor.

Akıllı telefonlara RTX teknolojisi geliyor

NVIDIA, RTX serisi ile son birkaç yılı çok verimli geçirdi. Özellikle RTX 30 serisi ekran kartlarında sunduğu kripto para birimi kırılma önleme yazılımı ile borsanın zorluklarını aşmayı başardı. Şimdi RTX 40 serisini piyasaya sürmeye hazırlanıyoruz. Bugün NVIDIA RTX 4070 ile ilgili performans sızıntıları, en çok bekleyenleri mutlu etti.

NVIDIA RTX 4070 RTX 3090’a meydan okuyor

Uzun zamandır beklenen RTX 40 serisi önümüzdeki yıl Ağustos ayında satışa sunulacak. Tabii önce RTX 4090 modelinin tanıtılacağı, ardından Eylül ayında RTX 4080’in geleceği ve Ekim sonunda RTX 4070’in satışa çıkacağı söyleniyor.

Ancak sızıntılara göre NVIDIA, RTX 4070 grafik kartını favori olarak seçti. Performans sonuçları elde ettiklerini söyleyen bazı analistlerin iddialarına göre bu cihaz, RTX 3090’a çok yakın ama daha iyi sonuçlar verecek.

Aslında bu tür performans iyileştirmeleri görmeyi zaten bekliyorduk. Ancak, 70 kodlu modeller genellikle önceki neslin 80’lerine yakın sonuçlar verdi. Şimdi 90’a yakın ve bazı durumlarda daha da yüksek sonuçlar ürettiği söyleniyor. Dolayısıyla bu yıl gerçekten yüksek kare hızlarını ve 4K görüntü kalitesini görebiliriz.

Genel olarak NVIDIA, geçen yıl Ada Lovelace adlı yeni bir mimari üzerinde çalıştığını ve teknolojinin öncekinden yüzde 70 daha fazla performans sağlayabileceğini söyledi. Ada Lovelace ile gelen GeForce RTX 4090 ve RTX 4090Ti modelleri için TDP değerleri şimdi belli oldu.

Ortak verilere göre GeForce RTX 4090’ın güç tüketimi 600 watt’a ulaşacak. Aynı kartın onuncu versiyonu 800 watt’a kadar tüketebilecek. Ancak Ti modelinin soğutma için 4 fanlı bir tasarım kullanacağı tespit edildi.

Sızıntı haberini paylaşan analistler, AD102 ve AD103 GPU’ları “güç aç canavarlar” olarak tanımlıyor. Ayrıca, son birkaç yılda piyasaya sürülen modellerle kıyaslanamaz bir performans sunduklarını iddia ediyorlar. Çünkü Ada Lovelace’ın mimarisi bunun üzerine kurulu. RTX 4090, 4090 Ti ve 4080 ekran kartlarında

NVDIA Ada Lovelace AD102 GPU olarak adlandırılan bir çipin kullanılacağı belirlendi. Aralarında en düşük enerji tüketimine sahip olan firmanın sunacağı RTX 4080 versiyonunun, Ti modeli ile RTX 4090’a yaklaşabilecek 450W TDP’ye sahip olacağı söyleniyor.

Bazı PSU üreticileri, kartlar henüz piyasaya sürülmemiş olsa da, onları desteklemek için gerekli konektörleri içeren yeni Gen 5 güç kaynaklarını yavaş yavaş piyasaya sürüyor. Tabii şu ana kadar gördüğüm modellerde sadece Gen 5 konnektör bulunuyor.

Böylece NVIDIA’nın çıkaracağı kartların bir pakette 16 pinli girişe sahip olması bekleniyor. Bununla birlikte, nispeten daha eski güç kaynaklarına sahip kullanıcılar, 2×8-pin – 1×16-pin adaptörlü bir güç kaynağı kullanmaya devam edebilir.

Aslında bu sayı hiç de şaşırtıcı değil. Çünkü NVIDIA’nın yatırımı bu yöne gitti. 1×16 pinli grafik kartının tek parçası güç kaynağından 600W’a kadar çekebilir. Ek bir ihtiyaç olursa anakart bağlantısından 75W’a kadar çekebilirler.

Ancak bu, RTX 4090Ti için yeterli değil. Bu nedenle 2. 16 pin girişini görebiliyoruz. 4 fana sahip olduğu söylenen bu kartın mümkün olduğu kadar çok güç kullanması gerekiyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir