Yarı iletken üretici şirket olan ARM, mobil cihazlarda ilk defa olacak olan ve mobil oyunlarında tıpkı PC kadar iyi görüntü kalitesi sunacak bir teknoloji sunmaya hazırlanıyor. Donanım tabanlı ışın izleme teknolojisine sahip olan yeni Immortalis GPU modellerini tanıttı. Yeni nesil masaüstü ekran kartlarında ve oyun konsollarında yer lan ışın izleme, RTX artık mobil cihazlarda da yer almaya başlayacak. İşlemci mimarisinde önemli şirketlerin alt yapısını oluşturan ARM, mobil oyun dünyasına yeni bir teknoloji sunmaya hazırlanıyor. Mobil dünyada ilk kez ray tracing teknoloji desteğini ARM şirketinden göreceğiz. Yeni GPU’lar hem Premium hem de orta seviye akıllı telefonlarda kullanılacak.

Akıllı telefonlara RTX teknolojisi geliyor

akilli telefonlara rtx teknolojisi geliyor

Teknoloji markalarından NVIDIA’nın 2020’den beri bünyesine dahil etmek istediği şirketlerden ve ABD’den bile veto yiyen yarı iletken üreticisi ARM, Immortalis-G715 adlı ve akıllı telefonlar ile tabletlerde bu özelliği getirecek olan GPU modelini piyasaya sunacağını açıkladı. Şu an için bilgisayarlar, PlayStation 5 ve Xbox Series X gibi yeni oyun konsollarında kullanılan RTX teknolojisi, ARM’nin yeni GPU modeli sayesinde Android telefonlar ve tabletlerde kullanılabilir olacak. MediaTek ve Samsung gibi dev şirketlerin kullandığı Mali GPU’suna dahil edilecek olan Immortalis-G715’in eski nesil olan Mali GPU işlemcilerine göre %15 daha iyi performans sunacağı iddia ediliyor.

Işın izleme teknolojisinin akıllı telefonlarda yer alması için güçlü ve iyi donanımlı cihazlar olması gerekiyor. Ancak ARM yeni GPU’su sayesinde yüksek donanıma gerek olmayacağını ifade ediyor. RTX Immoralis-G715’in çekirdek kapasitesinin %4’ünü kullanacağını ve performansı ise %300 artıracağını ifade ediyor. Immortalis-G715’in haricinde iki yeni GPU modeli de tanıtıldı. Mali-G715 ve Mali-G615 olarak tanıtılan bu GPU’lar arasındaki en büyük fark ise çekirdek sayısı tarafında oldu. G615 modeli 6 çekirdeğe sahipken, G715 ise 7 ile 9 çekirdeğe sahip olacak. Immortalis-G715 ise 10 ve daha fazla çekirdeğe sahip olacak. Söz konusu üç GPU modeli VRS desteğine sahipken, doğru ayarlar ile kare hızını %40’a kadar artırabilecek. ARM’nin yeni üç GPU modeli cihazlarda %15 performans artışı gösterecek. Bu teknolojiyi 2023’ün başlarında görmemiz bekleniyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir