Ekran kartı devi Nvidia şirketi, kısa süre önce tanıttığı ‘Blackwell’ adı verilen GPU mimarisi ile yapay zeka tarafındaki iddiasını güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

Nvidia firması tarafından tanıtılan yeni mimari ve GPU’lar direkt olarak yapay zeka işlemleri özelinde devasa sunucu sistemlerine odaklanmakta. ChatGPT ve fazlasını çok sayıda sisteme güç verecek bu donanım sistemleri, buradan bağlantılı olarak herkesin hayatına etki edecek ve Blackwell mimarisiyle çıta ciddi seviyede yükseltilmiş olacak. 

Yapay zeka odaklı H100 çipini adeta yok satan marka, geleceğe ise Blackwell B200 GPU ve GB200 gibi donanımlarla geçiş yaptığı görülüyor. Teknik detayları elbette normal kullanıcıların tam olarak anlamlandıramayacağı seviyede oluyor. Ancak GB200 Grace Blackwell’in (süperçip)  LLM (Büyük Dil Modeli) iş yüklerimde tam 30 kat kadar performans artışı sunduğu ve yine 10 trilyon parametrenin yapay zeka modeli işleme yeteneği getirildiği söyleniyor. 

Ekran kartı devi Nvidia şirketi, kısa süre önce tanıttığı ‘Blackwell’ adı verilen GPU mimarisi ile yapay zeka tarafındaki iddiasını güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. 

Temelde iki farklı GPU ve bir CPU’dan oluşan GB200 Grace Blackwell cihazı, 175 milyar parametreli olan GPT-3 LLM testinde GB200’ün H100’den yedi kat daha fazla performansına sahip olduğu ve dört kat daha fazla eğitim hızı sunduğu konuşuluyor. Hızını artırırken enerji tüketimini azaltan yeni donanımlarını çok az sayıda kişi deneyimleyebilecek. Ancak güç verdikleri servislerin artan hızları ile yeteneklerini hemen herkes deneyimleme imkanı bulacak. 

Nvidia Geçtiğimiz Zamanlarda Büyümesindeki İnanılmaz İvmelerini Paylaştı

Nvidia markası son yıllarda hem ekran kartı pazarında hem de yapay zeka sistemlerine güç veren sunucunun tarafına yönelik çözümleriyle hayret verici bir yükseliş ivmesi yakalamış bir şirket olarak karşımızı çıkıyor. İşte tam olarak bunun etkisiyle şirketin son çeyrek sonuçları da devasa gerçekleşmişti. 

Şirket, hatırlamak için dördüncü çeyrekte üçüncü çeyreğe oranla % 22, bir önceki yıla oranlandığı zamansa tam % 265 artış elde etmeyi başardı. Toplamda ise  22,1 milyar dolarlık büyük bir çeyrek gelirini paylaştı. 

Son çeyreğinde 12,2 milyar dolarlık net gelirini açıklayan Nvidia, % 126’lık artışa işaret eden 60,9 milyar dolarlık rekor bir tüm yıl gelirini de paylaşmıştı ve aynı zamanda üçüncü çeyreğe oranla % 27, bir önceki yıla kıyasla zamanda % 409 artışla 18,4 milyar dolara ulaşan bir rekor seviyede çeyrek bazlı bir veri merkezi (Sunucu sistemleri, özellikle yapay zeka sunucularına satılan donanımlardan gelen para payı) gelirini duyurdu.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir