Tayvan’da meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremin ardından teknoloji dünyası bölgedeki üreticilere odaklandı. NVIDIA’nın depremden etkilenmediği ortaya çıktı.

Tayvan’da meydana gelen 7,5 büyüklüğündeki güçlü deprem, ülkede yıkıcı bir etki yarattı. Pek çok bina kullanılamaz hale gelirken birçoğu da yan yattı ya da yıkıldı. Ülkede meydana gelen bu durum, üretim merkezlerinin yer aldığı ülkede NVIDIA gibi üreticilere gözlerin çevrilmesine neden oldu. Yaşanan bu zorlu süreç sonrasında ise NVIDIA yeni açıklama yaparak üretimde ve tedarikte hiçbir sorun yaşanmadığını duyurdu.

TSMC Depremden Etkilenmedi

Başta ABD merkezli NVIDIA olmak üzere çip üretimi yapan şirketlerin büyük bir bölümü Tayvan’daki TSMC’ye (Taiwan Semiconductor Co) güveniyor. Apple, AMD, Qualcomm ve NVIDIA gibi çok sayıda teknoloji devi için çip üreten TSMC, çip üretme alanlarında bir zarar yaşamadı. NVIDIA tarafından yapılan açıklamada da bölgede kontrollerin sağlandığı ve TSMC dahil olmak üzere hem üretimde hem de tedarikte bir problemin yaşanmayacağını duyurdu. Pandemi gibi dönemlerde yaşanan sorunlar nedeniyle büyük bir kriz içerisine giren sektör, depremden en hafif etkiyi alacak gibi görünüyor.

NVIDIA 7,5 Büyüklüğündeki Depremden Etkilenmedi
NVIDIA 7,5 Büyüklüğündeki Depremden Etkilenmedi

Operasyonlar Durdurulmuştu

Deprem sonrasında TSMC’nin ilk açıklamalarında bazı cihazların hasar gördüğü bildirilmiş, tedbir amacıyla da üretim tesisleri geçici olarak kapatılmıştı. Ancak depremin ardından sonraki günde üretimlere başlandı ve yüzde 80 kapasite ile çalışmalara başlandı. Aktif deprem bölgesi olması nedeniyle TSMC gibi bölgedeki teknoloji üreticilerinin özel önlemler aldığı da depremle birlikte ortaya çıktı. Deprem sırasında binaların en az hasar alması ve üretim alanlarının zarar görmemesi adına binalarda özel damperler kullanan şirket, aynı zamanda şirket çalışanlarını da sürekli bilgilendirerek özel tatbikatlar yapıyor. TSMC’nin doğal afetler nedeniyle en son 2016 yılında büyük bir sorunla karşı karşıya kalmıştı. Üretim tesislerinin hasar görmesi nedeniyle üretim yapamayan şirket, bu tarihten sonra daha güçlü güvenlik önlemleri almaya başladı.

TSMC, NVIDIA’nın ana çip üreticisi ve en son yarı iletken teknolojisinin tedarikçisi olduğu için deprem sonrasında NVIDIA cephesinde ciddi bir tedirginlik yaşanmıştı. Ancak arka arkaya yapılan açıklamalarla çip üretim sorunu olmadığı da ortaya çıktı.

Arda Editör

Yazar, 10 yılı aşkın süredir editör ve içerik yazarı olarak çalışmaktadır.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir