NFT’ler üzerinde kara para aklama olayları artmaya başladı. NFT gibi dijital varlıklar genel olarak sürece çok daha uygun gözüküyor.

New York Times, popüler bulmaca oyunu Wordle’ı rekor fiyata satın aldı

Hatırlatmak gerekirse NFT kavramının Twitter tarafından aktarılan açıklama şu şekilde; NFT’ler (Non-Fungible Tokens’ın kısaltması) bir blok zincirinde (herkesin erişebildiği bir dijital veritabanı) depolanan ve sahiplik kanıtı bulunan, sanat eseri gibi, benzersiz dijital öğelerdir.” İşte bu son dönem içerisinde patlama yapan unsurlar, adım adım kara para aklama aracı olarak kullanılmaya başlandı. Diğer dijital dolandırıcılık olaylarının merkezinde de yer almaya başlayan NFT’ler üzerinden 2021’nin son çeyreğinde 1,4 milyon dolarlık bir kara para aklama rakamı analiz edilmiş durumdadır. Yukarıda da belirtildiği üzere bu durum çok da sürpriz olmuyor ve şu an için küçük gözüken bu rakamlar ilerleyen zamanlarda çok daha artacak gibi gözüküyor. 

4 1

NFT altyapısı kripto paralar üzerinden döndüğünden bu süreç içerisinde takip de oldukça zor gözüküyor. Bu da alanı çalıntı olan kredi kartlarına sahip kişiler için adeta bulunmaz bir nimet haline getiriyor. Bilindiği üzere kara para aklama konusunda farklı sistemler ve platformlar da aktif olarak kullanılıyor. Bunların Türkiye gündemin en çok geleni dev canlı yayın platformu Twitch olmuştu. Twitch platformu geçtiğimiz yılın son aylarında gündemden düşmeyen oldukça büyük kara para aklama olayları oldu. Bu konu ile ilgili bir kaynak10 milyon dolarlık bir kara para aklama olayı ile karşı karşıya kaldı. Daha sonrasında ise Kotaku’dan daha spesifik bir rakam elde edilmişti. Bu şekilde elde edilen verilere göre Türkiye’de 2.400 Twitch yayıncısı üzerinden tam 9,8 milyon dolar kara para aklama durumu yaşandı. Türkiye’de bu konu ile ilgili olarak bazı tutuklama olayları yaşandı. Konuyla ilgili olarak elde edilen bilgiler şu an için bunlarla kısıtlıdır. 

NTF

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir