Nokia, Alman pazarını kaybedebilecek bir patent anlaşmazlığıyla karşı karşıya. HMD Global’in patent anlaşmazlığı pahalıya patlayacak gibi duruyor.

Finlandiyalı üretici HMD Global, bir patent anlaşmazlığı nedeniyle Nokia’nın akıllı telefonlarının çoğunu Alman web sitesinden kaldırmak zorunda kaldı. Yalnızca şubat ortasında duyurulan Nokia G21 modeli, Almanya’daki Nokia Store’da satışa sunulacak. Aynı zamanda piyasaya sürülen Nokia G11 hala listeleniyor, ancak şu anda stokta yok.

Nokia, Almanya ve AB pazarına elveda edebilir

Nokia’nın pazarlama şirketi olan HMD Global, VoiceAgeEVS LLC ile ciddi bir patent anlaşmazlığı yaşıyor. Şirket yaşanan bu sıkıntı nedeniyle eski Nokia akıllı telefonlarını sunamadığı yönünde bir açıklama yaptı.

Nokia Android 12 güncellemesini yayımlamaya başladı

Şirketten gelen yazılı bildiride şu ifadelere yer verildi;

“HMD, VoiceAgeEVS LLC (VAEVS) adlı bir şirket tarafından Almanya da dahil olmak üzere çeşitli ülkelerde açılan birçok davada davalı konumunda.” Nokia, Almanya ve AB pazarına elveda edecek

HMD Global, yaptığı açıklamada sadece Almanya’da değil diğer pazarlarda da etkilendiğini belirtti. Nokia’nın ürettiği eski akıllı telefonlar artık Fransız ve İsviçreli üreticilerin web sitelerinin listelerinde de görüntülenmiyor. Ancak şirket Avusturya, İtalya, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri’nde eski Nokia modellerini hala satışa sunmaya devam ediyor. Amazon ve MediaMarkt gibi perakendeciler de Almanya’da hala eski Nokia telefonlarını satışa sunabildiği görüldü.

Şirketin VoiceAgeEVS LLC ile yaşadığı patent anlaşmazlığı, EVS adındaki bir teknolojiden kaynaklanıyor. EVS, neredeyse hemen hemen her akıllı telefonda kullanılan ve 3GPP standardizasyon projesinin bir parçası olmakla birlikte ses iletimi için önemli bir codec bileşeni olan Enhanced Voice Services anlamına gelmektedir. Bu teknolojinin bir kısmının Kanada merkezli VoiceAge şirketi olan VoiceAgeEVS ile ortaklaşa geliştirildiği belirtiliyor.

VoiceAgeEVS, 2018 senesinde ortaklık yaptığı yatırım grubu Fortress ile birlikte senelerdir bu patentten para kazanıyor. VoiceAgeEVS bu teknolojinin patendini aldığı günden beri sadece HMD Global’e değil, Apple, TCL ve Lenovo gibi akıllı telefon pazarındaki pek çok büyük cep telefonu üreticisine de dava açtı.

Ancak Apple’da dahil olmak üzere tüm üreticiler, VoiceAgeEVS ile mahkeme dışında anlaşmaya varma yolunu tercih etti. HMD Global ise bu konuyu masa başında bir pazarlıkla değil mahkemede mücadele ederek gidermeyi seçti. VoiceAgeEVS, geçtiğimiz yaz Mannheim Adalet Divanı’nda HMD’ye açtığı davayı kazanmıştı. Bu dava sonucunda Nokia, Almanya’dan çekilmek zorunda kalabilir gibi görünüyor.

Bu olası yasağın sektörde 4 yıl sonra pozitif bir ivme kazanmaya başlayan HMD Global için kesinlikle hiç iyi bir durum değil. Ayrıca 28 Şubat’ta Mobil Dünya Kongresi 2022 başlayacağını göz önünde bulundurduğumuzda davanın şirket için ciddi bir zarar yaratacağını söylemek mümkün.

HMD Global savaşmayı tercih ederek her ne kadar teknoloji gündeminde takdir kazansa da dava şirkete pahalıya mal olabilir. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce HMD Global’in bu seçimi Nokia’nın telefon satışlarına bir kez daha ket vurabilir mi?

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir