Netflix, 6 ay önce Türkiye’de lansmanı yapılan Future Screen için bugüne kadarki en büyük zirvesini bugün gerçekleştirdi.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in de aralarında bulunduğu zirveye katılanlardan önemli açıklamalar geldi. Habitat Derneği ve ICC Türkiye iş birliğiyle 6 ay önce Future Screen projesini hayata geçiren
Netflix, bugün projenin en kapsamlı zirvesini gerçekleştirdi. Dijital okuryazarlık ve dijital ebeveynlik bilincini yaygınlaştırmayı hedefleyen projenin zirvesine RTÜK Başkanı Ebubekir Ahin ve UNICEF Türkiye İletişim Daire Başkanı Sema Hosta da katıldı.

Netflix, zirvedeki 6 ayda projenin başarısını paylaştı. Bu nedenle projeden sonraki 6 ay içerisinde 61 ilden 1.000’e yakın öğretmen ve veli akademisyenler tarafından düzenlenen eğitim programına katıldı. Uzman konukları olan podcast’ler de geniş bir kitleye ulaşıyor.

“RTÜK dijitalleşmeye karşı değil”

Başlangıçta yılda 3.000’den fazla öğretmen ve aileyi bilgilendirmeyi hedefleyen projenin bugünkü zirvesinde bazı önemli duyurular da yapıldı. Bu mesajlardan biri de Cumhurbaşkanı RTÜK Ebubekir Şahin’den. Shaheen, projenin değerli bir çalışma olduğunu vurgulayarak, RTÜK’ün dijitalleşmeye karşı olmadığını vurguladı. RTÜK Başkanı Şahin’in açıklaması şöyle oldu:

Netflix’teki Fast Laughs nedir?

“Karasal ile başlayan yayıncılık alanı internetle bambaşka bir noktaya ulaştı, akıllı cihazlar ve dijital argümanlarla zirveye çıktı. Artık bambaşka bir yayıncılık dünyasıyla karşı karşıyayız. Her birimizin cebinde adeta birer canlı yayın aracı veya televizyon var. Yayıncılık karasaldan internet ortamına oradan da sosyal mecralara kaymış durumda. Geleneksel yayıncılık yapan kuruluşlar artık kendilerini çağa uydurarak dijital alanda boy gösteriyor.

Bu bahsettiklerim dijital evrenin olumlu görülebilecek yanlarından iken diğer yandan dijital dünyanın risklerine karşı çocuk ve gençlerimizi muhafaza etmek zorundayız. Medya okuryazarlığı alanında otorite olan Üst Kurulumuz, Milli Eğitim müfredatında var olan bu dersin içeriğini dijital okuryazarlık unsurlarının eklenmesiyle güncellemektedir. Dijital okuryazarlığı çok önemsiyoruz ve bu projenin amacıyla RTÜK’ün amacı aynıdır.

RTÜK, dijitalleşmenin karşısında değildir. Tam tersine geleneksel radyo ve televizyonların yeni tarz yayıncılığa ayak uydurmalarını tavsiye ediyoruz. Yakında yeni oyuncularla bu alan daha da güçlenecek. Uluslararası markalar Türkiye’ye ve ülkemiz ekonomisine güveniyor. Milletimizin dinamizmi onların iştahını kabartıyor. Türkiye kendi dinamikleriyle dünyanın dikkatle takip edilen ülkeleri arasındadır.”

“Güvenli internet kullanımının sağlanmalı”

Proje ortaklarından Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Akıllı teknolojik araçların çocuklar ve gençler tarafından etkin bir şekilde kullanılıyor olması, bu kitlenin güvenli internet kullanımının sağlanması gerekliliğini de ortaya koyuyor. Son zamanlarda ebeveynler arasında en çok konuşulan konulardan birinin çocukları için olan ekranların güvenli ve etkili kullanılması olduğunu görüyoruz.” 

“Siber güvenlik bu alandaki okur yazarlığa bağlı”

CC Türkiye Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mazhar U. Basmacı ise şunları söyledi;

“Gençlik, en büyük sermayemizdir. Teknolojiyi doğru kullanmak ve anlamak için dijital okuryazarlığın yanı sıra güvenliğine ilişkin toplum nezdinde farkındalık artıracak projeler de önem kazanıyor. Siber güvenlik yalnızca teknik bir meseleden ibaret değil. Siber âlemden güven içinde faydalanmanın yolu bu alandaki okuryazarlığı ve toplumsal bilinci arttırmaktan geçiyor.”

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir