Netflix, platformdaki belirli içeriklerin belirli bir tarihten sonra kaldırılacağını zaman zaman açıklıyor. Peki Netflix bunları neden yapmak zorunda? Neden bazı popüler içerikler Netflix’te mevcut değil?

Netflix, “Kategori Merkezi” adlı yeni özelliğini duyurdu

Dünyanın en popüler çevrimiçi dizi ve film platformu olan Netflix, zaman zaman belirli içerikleri sunmayı bırakabilir. Hatta yakın zamanda bir haber bülteninde Friends ve Harry Potter serisi gibi bazı popüler yapımların bu ay sonunda Netflix’ten kaldırılacağından bahsetmiştil. Ama neden? Netflix neden bu kadar popüler içeriği kaldırıyor?

Aslında bu sorunun cevabı çok basit. Birçoğunuzun tahmin ettiği gibi lisans hakları. gibi; Bir dizinin veya filmin herhangi bir yerde gösterilebilmesi için prodüksiyon için lisans haklarına sahip olmanız gerekir. Netflix tam da bunu yapıyor. Ancak lisans süresinin bitiminden sonra bu üretimi yeniden gözden geçiren Platform, aldığı karar kapsamındaki lisans haklarından vazgeçemez. Bu gibi durumlarda yapım Netflix’ten kaldırılır.

Maliyet de önemlidir

Netflix, bir prodüksiyon lisansı almaya karar verirken iki faktöre özel önem verir. Birincisi, içeriğin haklarının hala var olup olmadığıdır. İkincisi maliyettir. Platform, lisansın yenilenmesi gereken içeriğin ilgili bölgedeki görünümünü analiz eder ve lisans maliyetine göre kontrol eder. Platformun menfaatine olmayan bu işlemler yapılırsa. Bu ürünler için lisans hakları artık kullanılmayacaktır.

Netflix’in lisans haklarıyla ilgili açıklaması şu şekilde:

Netflix, dünya genelinde farklı stüdyolardan dizi ve filmlerin lisansını alır. İzlemek istediğiniz içerikleri devam ettirmeye çalışsak da bazen lisans anlaşmaları nedeniyle bazı içerikler Netflix’te yayından kalkar.

Bir dizi veya filmin lisans süresi bittiğinde aşağıdakileri göz önünde bulundururuz:

-İçeriğin hakları hâlâ mevcutsa

-Bir bölgede ne kadar popüler ve lisans maliyeti ne kadar

-Bir dizi veya filmin lisansı yenilenirse içeriği Netflix’ten izlemeye devam edebilirsiniz.

Bir içeriğin lisansı yenilenmezse içerik Netflix’ten kaldırılmadan önce size bilgilendiririz.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir