Dünyanın en büyük ve en popüler video platformları arasında yer alan Netflix, HBO Max ve Disney+, Türkiye pazarında ön plana çıkabilmek için hızla çalışmalarına devam ediyor. Netflix, bünyesinde sunulan yerli içerikleri pek çok kişi öyle düşünmesine rağmen platformun yalnızca Türkiye’deki kullanıcı sayısını artırması konusunda fayda sağlamıyor. Hazırlanan yeni içerikler ile beraber pek çok kişiye Türkiye içerisinde ek iş kaynağı oluyor.

Bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz yıllar içerisinde açıklamada bulunan Netflix, Hakan: Muhafız’ın lansmanından sonraki belirli bir dönem için Türk yapımlarına yaptığı harcamalar ile yaratmış olduğu ekonomik etkiyi bağımsız bir uluslararası danışmanlık şirketi ile ölçmüştü. O zaman Netflix’de yayına giren 10’dan fazla Türk yapımı yerli içeriği, ekonomiye 583 milyon TL katkı sağladığı ve 3 bin 300’den fazla kişi için de istihdam sağladığı belirtildi. O zaman konuşan Netflix Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Pelin Mavili, içerik yatırımlarına devam edeceklerini dile getirmiş, Netflix’in Türk yapımları için “Hem sayı hem de içerik çeşitliliği artacak” demişti. Bu konu ile ilgili yeni dönem özelinde bir haber hazırlayan Variety, bu haber doğrultusunda önemli bilgiler aktardı. Birden fazla kaynak ile görüşme yapan site, Netflix, Amazon Prime, HBO Max ve Disney+ arasındaki rekabetin Türkiye’deki yapım maliyetlerini artırdığına değindir. Fakat rekabetin “yapımcılar, oyuncular ve içerik üreticiler” için büyük fırsatlar yarattığı üzerine de duruldu. 

1

Konu ile ilgili olarak yorum yapan İstanbul merkezli Inter Medya şirketinin sahibi Ahmet Ziyalar, “Disney+ platformu için Türkiye pazarına yarın yokmuşçasına yatırım yapılıyor” dedi. 14 Haziran tarihinde ise Türkiye’de resmi operasyon gerçekleşecek olan Disney+ yanında HBO Max firmasının da Türkiye’de büyük yerli içerik yatırımları yaptığını dile getirdi. Variety, tarafından yayınlanan haberlere göre ise şu an için henüz tam olarak Türkiye tarihi verilmeyen HBO Max’ın Türkiye’deki yerli içeriklerini Nermin Eroğlu üstleniyor. Bu içerikler ile ilgili şu an için resmi açıklama yapılmadı. 

Vivo X Note modelinin renkleri belli oldu

Bu ABD merkezli dev platformların “Yazarlar, yönetmenler ve oyunculara inanılmaz meblağlar ödediğini” belirten Ziyalar, süreçle ile ilgili “Herkesle çok agresif bir şekilde sözleşme imzalıyorlar” açıklamasını da yapıyor. Bu dev bütçelere sahip sahip platformların oyunculara çok yüksek ücretleri ödeme yapması, aktarıldığı kadarıyla üretim maliyetlerinin fırlamasına sebep oluyor. Bu da yerel pazarda dengelerin dağılmasına sebep oluyor. Bu durum söylendiği üzere dev platformlarla çalışmayan Türk yapımcılara içerikleri için sundukları yatırımlarını telafi etmede baskı ve zorluk yaratıyor.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir