Apple’ın yıllardır beklenen sanal ve artırılmış gerçeklik gözlüğü Apple Vision Pro geçtiğimiz günlerde satışa çıktı. 3 bin 500 dolarlık, yani yaklaşık 110 bin TL‘lik fiyat etiketiyle dikkatleri üzerine çeken yeni AR/VR gözlük satışa çıkalı henüz birkaç gün olmasına rağmen hacklendi.

Apple Vision Pro hem Apple TV+ gibi platformlardan film ve dizi izleyebillmeyi hem de 3D oyunlar oynamayı vadediyordu. 

MIT Öğrencisi Apple Vision Pro Açığını Buldu

Apple‘ın 3 bin 500 dolarlık AR/VR gözlüğü satışa çıkalı birkaç gün olmasına rağmen hacklendi. MIT’de (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) mikro mimari güvenliği konusunda doktora öğrencisi Joseph Ravichandran, kısa süre önce karma gerçeklik gözlüğünün işletim sistemi VisionOS’ta kritik bir güvenlik açığı tespit ettiğini ve bundan faydalanarak ürünü hacklemeyi başardığını söyledi.

Bu açığın AR/VR gözlüğünü jailbreak gibi birçok konuda savunmasız hale getirebileceği söylenirken, Joseph Ravichandran’ın X’te (Twitter) paylaştığı tweetler durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Joseph Ravichandran Apple Vision Pro'nun Açığını Buldu
Joseph Ravichandran Apple Vision Pro’nun Açığını Buldu

Vision Pro, var olan açıktan hacklendiğinde ilk olarak “perspektif moduna” giriyor ve kullanıcıya 30 saniye içinde gerçekleşmesi planlanan yeniden başlatma hazırlığı için kulaklığı çıkarması talimatını iletiyor.

Yeniden başlatmanın ardından cihazın çekirdek açığı nedeniyle hacklendiğini gösteren bir log dosyası çıkıyor. Joseph Ravichandran’ın paylaştığı görsellerde Vision Pro Crasher isimli ve kulaklık takan bir kafatası logosuna sahip bir uygulama görüyoruz. Bunun hemen altında Crash My Vision Pro (Vision Pro’mu Çökert) yazısı yer alıyor.

Joseph Ravichandran’ın tespit ettiği bu güvenlik açığı gerçekten de Vision Pro için büyük bir tehlike ve Apple’ın bir an önce bunu düzeltmesi gerekiyor. Apple, bu gibi durumlarda çok hızlı aksiyon aldığını ve güvenlik sorunlarını hızla ortadan kaldırdığının gösteren bir geçmişe sahip.

Cevap Yaz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir